Nieuwsarchief
Nora Storm overleden
20 April 2011 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

In Rotterdam is vrijdagochtend op 65-jarige leeftijd Nora Storm overleden. Nora was jarenlang voorzitter van de Rotterdamse junkiebond en runde het uitzendbureau voor verslaafden, Topscore.
In het verleden was zij betrokken bij de opvang in de inmiddels afgebroken Pauluskerk en Perron Nul bij het Centraal Station. Haar laatste activiteit was de opvang van ex-verslaafden en daklozen in wat ‘Nora's Nest' genoemd werd.
Nora ontving diverse onderscheidingen waaronder een Ridderorde, de Erasmusspeld en de Wolfert van Borsselenpenning. Nora werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis met een ernstige longaandoening.
Ik heb Nora leren kennen toen zij nog in de Pauluskerk werkte. Ik werkte toen in het centrum van Rotterdam en mijn werkgebied was rond de Westkruiskade en het Centraal Station. Ik kwam iedere dag wel even in de Pauluskerk om even te kijken hoe het er voor stond.  Ik heb Nora beter leren kennen toen zij in de Saftlevenstraat ging wonen.  Het pand was een voormalig "dealpand" dat werd ontruimt, omdat het veel overlast veroorzaakte in de Saftlevenstraat en omgeving.
Het was op dat moment een straat waar niet veel mensen voor hun plezier door liepen en veel bewoners van de omliggende woningen wilden daar eigenlijk wel weg, maar raakten hun woning niet kwijt.
Na de ontruiming ging Nora dus in dit pand wonen. Er kwamen nog veel meer verslaafden bij haar inwonen dan de omwonenden ooit bij elkaar hadden gezien.  Wij hebben van het begin af aan vertrouwen gehad dat dit goed zou komen. Na een jaar bleek dat ook te kloppen. De Saftlevenstraat knapte langzaam aan op. De straat zelf werd regelmatig onder handen genomen door de verslaafden die bij Nora woonden. Nora liet zien dat verslaafden helemaal geen overlast hoefden te veroorzaken.
Ik liep zelf bijna iedere dag even bij haar binnen. In de ochtend uren was het een komen en gaan van verslaafden  die aan het werk gezet werden door haar.  Het was altijd een gezellige boel en Nora had de boel goed onder controle. In 2000 ben ik weg gegaan uit het centrum van Rotterdam en gaan werken in Spijkenisse.  Een jaar of vijf  later ben ik in de deelgemeenteraad in Hoogvliet terechtge-komen. Op dat moment speelde de discussie over de Flinderflat. Een flat in Hoogvliet Noord, die onder toezicht bewoont zou gaan worden, door verslaafden en voormalig verslaafden. Ik ben toen nog een paar keer bij haar langs geweest om het een en ander te bepraten. Ik was al weer een jaar of vijf weg uit dat wereldje en af en toe moest ik gewoon weer even bij haar langs. Mede door die bezoekjes en die gesprekken die wij hadden, was ik er van overtuigt dat zo'n project moest slagen en dat is ook gebleken.  De flat is al weer een jaar of vijf bewoond en ook daar is de buurt, in tegenstelling tot wat de omwonenden verwachtten, opgeknapt.  Nora heeft mij op een andere manier leren kijken naar mensen met een verslaving probleem.
Nora, je was een kanjer en ik heb altijd diep respect gehad voor de manier waarop jij met soms heel moeilijke mensen om ging. Daar kunnen  professionals nog heel veel van leren.

...Terug