Nieuwsarchief
beeld uit Rotterdam
12 July 2011 - In de media [jan koopmans]

Het bewijs dat op de plaats waar nu het vissersdorp Urk ligt, ooit Romeinen hebben gewoond werd gevormd door een beeld van een vrouw uit de tweede eeuw. Uit nader onderzoek blijkt dat de historie moet worden bijgesteld. Het beeld is niet Romeins, maar Rotterdams en bovendien veel jonger.

Ik denk dat de conservator van het museum in Urk wel wat slapeloze nachten heeft gehad en toch minstens een weekend met het schaamrood op de wangen heeft rondgelopen. Als museum ben je wel een beetje de "expert" van het materiaal dat in het museum ligt.

Het museum Nieuw Land in Lelystad dacht met een beeld van het gezicht van een vrouw jarenlang een bijzonder object in de collectie te hebben, maar dat viel dus tegen. Het beeld kwam uit Rotterdam en hoorde bij een 19e eeuws pand dat in 1940 tijdens het bombardement door de Duitsers werd verwoest.


Er bestond al langer twijfel over het verhaal achter het beeld, zo lees ik op internet, maar, volgens mij had je bij twijfel het beeld toch wel weg gehaald. Onlangs kwam er duidelijkheid doordat iemand zich bij het museum meldde met de opmerking dat hij het beeld herkende. Hij zei het zelf als klein jongetje te hebben gevonden op een plek die lokaal bekendstaat als de 'Rotterdamse hoek', een stuk polder waar in 1940 dijken werden versterkt met puin van na het Rotterdamse bombardement.

Aangenomen werd dat het de Romeinse godin Fortuna was, maar veel waarschijnlijker is dat het vrouwenhoofd een onderdeel was van een beeld van de stadsmaagd van Rotterdam. Waar het beeld in Rotterdam gestaan heeft, is nog onduidelijk, maar mogelijk stond het vroeger op het oude stadhuis.

 

...Terug