Nieuwsarchief
probleemjeugd in Hoogvliet
20 July 2011 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Ook de reportage gezien over de "kansloze" jongeren in Hoogvliet?   Is dat iets nieuws? Nee, dus. Ik kan mij nog een reportage herinneren van een aantal jaren geleden waarin Hoogvliet werd afgeschilderd als "het afvalputje van de maatschappij".  Daar is wel iets in veranderd. Dat wil zeggen dat zich dit niet alleen meer in Hoogvliet afspeelt. Ook Spijkenisse heeft zo zijn problemen, al wordt dit daar nog al hardnekkig ontkend of verzwegen. Oftewel, wij zijn nu meer dan tien jaar verder en er is handen vol geld aan uitgegeven en er is niets veranderd.

In Hoogvliet is op het eerste gezicht wel veel veranderd, maar dit is voornamelijk ook heel erg cosmetisch. Nieuwe woningen was de oplossing om de pijn wat beter te verdelen. Maar wat nu met de overgebleven problemen? In de documentaire zie je, dat er heel veel hulpverlening is en dat die allemaal eigenlijk niets kunnen betekenen. Heel frustrerend.   Moet een Deelgemeente dan nog geld steken in projecten waar niet helemaal duidelijk van is of ze wel echt helpen en waarvan men vaak aan nam dat ze hielpen? Ik denk het niet. Projecten die zich bewijzen zoals opboxen, daar is geen discussie over, maar verder heb ik zo mijn twijfels.

Je ziet in de reportage, dat een van de jongens het goed op een rijtje heeft en een opleiding volgt. Juist deze jongen ondervindt nu weer de problemen door die zelfde hulpverlening. Het grootste probleem is, zoals je ook weer in de reportage ziet, dat al die hulpverlening niet echt weten wat er nu aan de hand is. Een voogd wil helemaal niet weten wat er met zo'n jongen aan de hand is, want die wil ook gewoon rustig kunnen slapen als hij naar bed gaat. Een dame van de reclassering kan zich helemaal niet verplaatsen in het wereldje van deze jongens en heeft een half uurtje vrij voor een gesprek waar zo'n jongen zoals hij zelf zegt helemaal niets mee op schiet. Wat kunnen wij dan als Deelgemeente nog doen?  Dat valt nog lang niet mee. Elk raadslid in de deelgemeente vindt dat hij er het meeste van weet, lijkt het soms. Werkelijk weten er maar heel weinig echt iets van en misschien is men iets wijzer geworden van de documentaire. In Hoogvliet was er het project de Briljantjes. Ik wil helemaal niet flauw doen en niemand ergens de schuld van geven, maar daar zaten dus helemaal geen echte probleem gevallen, hoe kan je dan ooit een voorbeeld voor anderen zijn? Daar was het project ooit wel voor bedoeld maar het is er nooit van gekomen. Omdat het steeds meer een hobby project van de deelgemeente werd hebben wij ingestemd met het opheffen van dit project. Ik hoor nog iemand roepen in de raad: "ja maar een van de Briljantjes gaat naar Amerika".  Dan denk ik: nou en? Heel mooi, maar wat schiet de rest daar nu echt mee op en was dit nu een probleem jongere?

Aan het eind van de documentaire werd een van de jongens vrij gelaten uit de gevangenis. Als u de uitzending heeft gezien, dan heeft u ook gezien door wie hij werd opgehaald. Door zijn vrienden. Niet door de hulpverlening. Niet door zijn ouders, die vermoedelijk nog op de Antillen wonen, niet door zijn voogd en ook niet de reclassering die een half jaar later een afspraak had. Wat gaan wij als deelgemeente aanpakken in dit probleem? Ik denk niets. Ik denk dat het al lang niet meer een deelgemeente probleem is. Het moet naar mijn mening toch wel mogelijk zijn om die jongens door iemand anders op te laten halen dan door zijn vrienden?

Kom op, hulpverlening, haal hem bij de poort op en begin meteen die hulpverlening. Laat hem desnoods nog een tijdje daar slapen, maar begin meteen, anders loop je gelijk al achter de feiten aan. Begin nu ook niet met iets nieuws, maar stel als overheid eisen aan die hulpverlening zoals het ophalen van die personen uit een inrichting als ze er uit gezet worden.

 

...Terug