Nieuwsarchief
prettig weekend?
23 July 2011 - In de media [jan koopmans]

 

Na een documentaire over jeugd met problemen, gisteren een documentaire over een heel gezin. Nu ja, gezin, een moeder met haar kinderen. Moeilijk te begrijpen voor iemand die zelf geen problemen heeft dat het ergens in je leven zo fout kan gaan dat er bijvoorbeeld twee van je kinderen in de gevangenis zitten  en bijna al je kinderen een andere achternaam hebben. Vreemd voor buitenstaanders. Ik zal de laatste zijn met een oordeel over de vrouw waar de documentaire over ging, of over de jeugdzorg, die niet wilde meewerken aan het programma. Misschien een gemiste kans, aan de andere kant heeft jeugdzorg de plicht om de privacy van hun cliŽnten te waarborgen, dus is het moeilijk om over een dossier iets in het openbaar te vertellen.

Ik heb zelf in mijn echte baan veel te maken met gevallen als dit en het is altijd weer lastig om iets te betekenen voor deze mensen.  Vooral politiemensen staan aan de kant toe te kijken en kunnen alleen zoals zij zelf noemen " de band blussen". Lange termijn oplossingen zijn niet bedoeld voor de politie. Daar moeten hulporganisaties doen. Als dat niet goed gaat komen politiemensen eindeloos terug op deze adressen om steeds maar weer die brandjes te blussen, tot het een keer echt fout gaat. Frustrerend, maar het is gewoon niet anders, politiemensen zijn nu eenmaal geen lange termijn hulpverleners.

Vrijdagavond, ik zit dit stukje te schrijven wanneer het nieuws over Noorwegen op televisie komt.  Ik heb even geen zin meer nu.

 

 

...Terug