Nieuwsarchief
leegstand
28 July 2011 - In de media [jan koopmans]

Van de week was ik even in Spijkenisse en zag dat daar een enorme hoeveelheid winkels bij gebouwd werden. Problematisch in deze tijd, want wie gaat al die winkels opvullen? Overal om je heen zie je winkels juist verdwijnen en het kost de grootste moeite om er weer nieuwe winkels in te krijgen.

Ook in Hoogvliet komt er een nieuw stuk bij het winkelcentrum. Er zijn nog geen berichten dat er winkels in komen, dus in principe staan ook die panden gewoon al leeg. In de eerste helft van dit jaar is er 190.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte bijgekomen, terwijl de leegstand in diezelfde periode met 185.000 vierkante meter opliep. Bijna alles wat er nieuw is bijgekomen, is dus gebouwd voor leegstand.

De leegstand van winkels loopt al jaren op, ook worden er evengoed ieder jaar weer volop meters opgeleverd. Zo kwam er vorig jaar 435.000 vierkante meter vloeroppervlak bij, tegen een leegstand van 165.000. Theoretisch kwam bijna 40 procent meteen leeg te staan, nu is dat zo goed als 100 procent. Op 1 juli van dit jaar stond ruim 1,9 miljoen meter winkelruimte leeg, op een totaal van 29,6 miljoen vierkante meter. Een leegstandpercentage van 6,5 procent en dat loopt nog steeds op.

Tot mijn schrik zag ik dat er weer twee winkels van de Binnenban zijn verdwenen. De Delifrance en de kantoorboekhandel Voskamp. Misschien wordt het toch eens tijd dat de verhuurders eens gaan kijken of het nog wel op te brengen is voor een gewone winkel om de huur te betalen. Hoe kunnen wij nu ooit plannen gemaakt hebben voor een grandcafé, als die meteen al met een huur geconfronteerd gaat worden die niemand kan betalen als beginnende zaak.  Gelukkig is de voormalig winkel van It's snel opgevuld, maar erg positief wordt je niet, als je ziet hoeveel klanten er in deze zaak rondlopen. De Binnenban is nu eenmaal geen winkelcentrum waar je eens lekker gaat shoppen, dus ik ben benieuwd hoe lang die twee grote kledingzaken het uithouden op de Binnenban.  

Mocht Spijkenisse het voor elkaar krijgen om al die winkels vol te krijgen dan ben ik bang dat wij helemaal een probleem gaan krijgen op de Binnenban. Spijkenisse krijgt een regiofunctie en wordt veel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld Hellevoetsluis.

 

 

...Terug