Nieuwsarchief
bewonersavond leefbaarheidsmonitor Oudeland
30 September 2011 - Ingezonden stuk [Martin Sips]

Gisteravond 26-09 was het weer zover ons 2 jaarlijks praatje en discussie over de veiligheid en leefbaarheid in Oudeland.

Het cijfer wat we dit jaar hebben verdient is een 6,5 een achteruitgang van 0,2 . De tendens is dat we op alle punten achteruit gegaan zijn welliswaar een klein beetje maar toch er is werk aan de winkel

Er zijn in Oudeland zeer veel verschillen qua beleving bijvoorbeeld op een stukje tussen Desdemonastraat ( een 4 )en Othelloweg / Parsifallstraat / Fledermauspad ( een 8 ).

Aanwezig was het dagelijks bestuur van de deelgemeente, ROTEB, Woonbron, politie, stadstoezicht jongerenwerkers en SWH en ongeveer net zoveel bewoners van de wijk dus redelijk teleurstellend net als het invullen van het formulier. Er waren +- 650 brieven verstuurd per post  via internet kon er ingevuld worden en er moest zelfs op straat interviews gehouden om aan de ondergrens van 32% te komen. Alle welwillende mensen hoeven zich niet aangesproken te voelen maar degene met de grootste monden waren zeker niet aanwezig.

Er waren een aantal filmpjes te zien hoe een paar bewoners dachten over de sociale cohesie de veiligheid de staat van de buiten ruimte de rommel op straat en de sloop en bijbehorende nieuwbouw in de wijk. In de Desdemonastraat/Toscalaan is het slecht gesteld de paar bewoners uit die straten die aanwezig waren geven er nog geen 4 voor. Dat kan natuurlijk komen omdat er gesloopt wordt. Er werd aan Woonbron gevraagd om toch een aantal woningen te laten staan om de kinderen die zo tussen 1980 en 1990 geboren zijn in Hoogvliet een kans te geven om ook hier een betaalbare woning te kunnen huren. Immers die krijgen als het goed is ook weer kinderen en dat is weer goed voor het nieuw te bouwen MFA om zodoende  de scholen weer te vullen. Dit was een punt die Woonbron ook wel aansprak maar die dit niet alleen kan dragen Vestia  zal hier ook een rol in kunnen spelen maar die was niet aanwezig. Misschien een idee om samen te werken? Ook de jongeren kregen er van langs. Die maken er een zooitje van.

Ze scholen samen ze blowen maken rotzooi op straat en ze lummelen maar wat rond en zorgen voor veel overlast. Voor een gedeelte is dat waar er is een kleine groep van dit soort die inderdaad hiervoor kiest en zich niets van normen en waarden aantrekt. Deze lui wordt door de politie met aandacht gevolgd. In Nederland heb je nou eenmaal met wetten te maken dat je niet zomaar opgepakt kan worden als je rottigheid uithaald. Je moet heel goed je best doen om hiervoor in aanmerking te komen dus dat duurt nog wel even voordat deze groep weg is. De welwillende jongeren hangen en blowen misschien ook wel maar helpen bijvoorbeeld ook oudere mensen met tassen dragen en zorgen ervoor dat anderen er geen last van hebben je mag tenslotte ook nog jong zijn en wij waren vroeger ook geen lievertjes.

De rommel op straat is ook een doorn in het oog van de bewoners. Hierover weet ik uit ervaring dat het al 10 jaar zo is, maar dat er geen vat op te krijgen is. De Roteb laat regelmatig een wagen door de straten heen rijden om het op te ruimen maar als de rook uit de uitlaat nog niet opgetrokken is ligt het volgende er al weer. Er werd door de man van de ROTEB gezegd dat we er mensen op aan moeten spreken. Ook dit heb ik weleens geprobeerd maar dat was niet goed voor mijn gezondheid zeg maar.

De buiten ruimte loopt ook achter wat onderhoud betref. Zo komen de wortelen van de bomen door de straat tegels naar boven zijn tegels op looppaden hier en daar weg of los zodat de slecht ziende en oudere daar over kunnen vallen. Echter zoals Edwin Smit in het voorwoord gezegd had worden de gemeentes worden 20% gekort door Den Haag en zal dus heel kritisch met de centen die we nog hebben om moeten gaan dus dat word keuzes maken.

De sociale cohesie in de Toscade buurt is zoals altijd zeer laag ieder doet daar zijn eigen ding. Wat mij wel opvalt is dat er een hoop kleine kinderen buiten spelen zonder dat er een ouder te zien is. In een vorig leven speelden onze kinderen ook buiten maar er waren altijd ouders bij, soms in toerbeurt maar vaak met zijn allen. Dit is ook een vorm van sociale contacten te onderhouden en is nog gezellig ook.

Veiligheid. Tja, wat moet je daar nu over zeggen. Voor de één is het met schemering al onveilig en de ander zegt wel nee het is hartstikke veilig op straat. Zoals vaak zal de waarheid wel in het midden liggen.

Edwin Smit wil het project Buurt Bestuurt nog maar eens onder de aandacht brengen. De meeste aanwezigen waren niet op de hoogte wie er in het panel zaten en wat ze hiermee moesten. Buurt Bestuurt is zeg maar grofweg wat schoon heel en veilig vroeger was. Alleen kan het panel tijd inkopen van politie of  andere diensten die op dat moment nodig geacht wordt. Er zal dan door de diensten scherp en met meer tijd op allerlei dingen gelet worden. Bijvoorbeeld door de BOA's die zonder meer proces verbalen schrijven als er een hond op de verkeerde plek zijn behoefte doet en het niet door het baasje opgeruimd wordt. Als laatste wil ik nog zeggen dat de wijk er alleen op vooruit gaat als de mens in de wijk dit wil. Hoe mooi de huizen het MFA en het stukje park wat er aangelegd word ook zijn, als de alle mensen, jong en oud niet veranderen, veranderd er ook niets. 

 reaktie op facebook Nieuw Hoogvliet: 

heb het verslag gelezen: 18 jaar geleden zijn wij vertrokken uit de Toscalaan i.v.m. de verloedering en verpaupering, conclusie: in 18 jaar dus nog niets veranderd, erger nog......toegenomen!!! al bouw je de mooiste paleizen....daarmee vera...nder je de mentalitiet en gewoontes van mensen niet, daar zal de focus op moeten gaan liggen, het heeft wel erg lang geduurd om tot de conclusie te komen dat betere en mooiere huizen niet alleen de oplossing is.Ik wens jullie veel succes voor de komende 18 jaar want met pappen en nathouden kom je er niet, structurele oplossingen is hier het toverwoord om de wijk weer leefbaar te maken, desnoods met harde maatregelenLees verder 3 uur geleden ·

 

...Terug