Nieuwsarchief
overlast vrije woningen
21 October 2011 - In de media [jan koopmans]

Mensen die zich asociaal gedragen moeten tijdelijk in een gesloten park gestopt worden, om zich daar weer te leren gedragen. Een soort aso-gevangenis dus. Met dat idee komt wethouder Joost Eerdmans, van het Zuid-Hollandse Capelle.

Dat 'aso-park' heeft hij dan wel liever niet in zijn eigen gemeente, maar 'ergens in de regio'. Dat vertelt hij vandaag in het AD. Het idee heeft Eerdmans afgekeken bij de gemeente Tilburg, die in 2009 ook zo'n tuigdorp oprichtte.

"Een asociaal gezin dat in Capelle uit zijn woning wordt gezet, gaat zwerven door de regio en zal in zijn nieuwe woonplaats, bijvoorbeeld Spijkenisse, voor dezelfde terreur zorgen. Dit is dus een regionaal probleem," licht de wethouder zijn plannetje toe. "Stop er psychologen en doktoren bij en laat ze pas weer naar buiten als ze normaal ergens kunnen wonen." Een rechter zou moeten bepalen wanneer men een bezoekje aan het 'aso-park' verdiend heeft.

Ja, meneer Eerdmans dacht, kom laat ik eens wat roepen, dan kom ik ook weer eens in het nieuws. Het kan ook zijn dat hij de discussie wil starten en daarom iets roept, waarvan hij weet dat dit discussie oplevert. Als dat het geval is dan sta ik wel achter zijn opmerking.  Dat er iets moet gebeuren staat vast. Niet alleen de buren hebben last, maar de omgeving van deze mensen ondervinden ook de problemen.  Metro station Zalmplaat gaat gebukt onder overlast van jongeren uit vooral de directe omgeving. Een angel is er uit gehaald, door de jongeren woningen te slopen. De jongeren woningen waarvan ooit beloofd was dat daar toezicht op zou zijn. Goed dat dit DB geen moeite had om dan ook meteen de sloophamer te hanteren.

Maar goed, je kunt niet overal waar problemen zijn de woning afbreken. Dat werd nog niet zo lang geleden in het midden oosten gedaan, maar, ik denk dat wij toch nog wel ergens een vorm van beschaving hebben. Al eerste moeten de woningstichtingen hun verantwoordelijkheid nemen. Hou dossiers bij van deze probleem gevallen en informeer bij een vorige woningstichting waarom die mensen daar weg zijn gegaan als zij bij je aankloppen.  Dat moet niet moeilijk zijn lijkt mij en toen ik mijn flat aan de Slinge kreeg kwam er iemand bij mij thuis kijken.  Mag dat? Het is een kapitaal, een woning, die een woningstichting, ter beschikking stelt aan een vreemde.  Het lijk mij niet zo'n probleem om eerst eens te kijken aan wie je iets gaat verhuren.

Tja, je zult er inderdaad niet aan ontkomen dat er plekken komen waar de probleemgevallen zullen gaan wonen. Vroeger dacht men, door deze gevallen tussen de "gewone" huurders te plaatsen, zij zichzelf wel aan zouden passen. Dat was een grote fout. Er zijn plekken waar hele woonblokken worden geterroriseerd door een gezin. Wat doe je dan? Het zijn vaak plekken waar mensen wonen die niet zo heel veel te besteden hebben en die hebben dus ook geen geld om zomaar even te verhuizen.  Het is ook zo maar mogelijk dat je weer naast een probleem geval komt. Misschien moet je ook niet alle probleem gevallen bij elkaar stoppen, maar, overlast vrije woningen garanderen. Woningen waar je, door een wetswijziging ook sneller uit gezet kan worden als er sprake is van overlast.

Ik hoor het graag. Bent u het eens of niet? Laat het ons weten.

Prettig weekend.

 

 

...Terug