Nieuwsarchief
WOB Zalmplaat
29 November 2011 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Nog niet zo lang geleden had iedere wijk van Hoogvliet, in het kader van medezeggenschap over de buitenruimte, zijn eigen WOB. Mensen waren hier actief in het signaleren van knelpunten, deelden mee in de besluitvorming rond bomenkap en herplanten, beslisten kortom mee over wat er in hun woongebied aan de hand was. Er werd regelmatig geschouwd en de gemeentewerf had de taak/opdracht om zaken te regelen. De meeste mensen vonden dat deze manier van bewonersparticipatie wel voldeed. Zo begon Hans van Helden zijn stukje over het WOB Zalmplaat. Wat betekende dat ook weer? WOB staat voor Wijk Overleg Beheer.

Gisteren was ik op bezoek bij het WOB in Hoogvliet. Het WOB Zalmplaat was er van overtuigt dat het opgeheven zou worden door de deelgemeente. De deelgemeente wilde er geen geld meer insteken, omdat er geld uit gegeven zou gaan worden aan de buurt bestuurt.

Maar, de deelgemeente zou wel gek zijn als zij een groep bewoners zomaar zou gaan negeren. Zeker een groep die al een vergaderstructuur heeft en een goede kennis van de wijk waar zij wonen. Verder doet het WOB al veel dingen die de buurt bestuurt ook doet. Waarom daar dan geen gebruik van maken? Edwin Smid en Willem Roeland waren er gisteren bij om alle vragen te beantwoorden en uitleg te geven over de buurt bestuurt.

Veel kritische vragen dus en zo hoort dat ook. Het WOB heeft zijn bestaan te danken aan de kritische houding. Ik vond het een geweldige avond. Ik hou van deze vorm van discussie en zo ben je het dichtst bij de bewoners. De uitleg over de buurt bestuurt was goed en het is nu voor iedereen duidelijk, dat zij niet opgeheven gaan worden, maar dat zij mee kunnen doen in de buurt bestuurt.  De buurt bestuurt gaat deel uitmaken van de organisatie, rondom burger participatie. Laten wij eerlijk zijn, wie wil niet een keer vertellen wat de politie in je eigen wijk moet gaan doen?

Waar is verder over gesproken? Nog steeds zijn er klachten over de schade die tractors aanrichten bij het maaien van het gras. Bij de tuinkamer lijkt er nog steeds een probleem te zijn met het uitbaggeren van een singel, omdat er nog steeds bouwpuin in die singel ligt.

Verder waren er geruchten over een plek in Hoogvliet waar men caravans neer zou zetten waar polen in zouden gaan wonen. Dit zou op de plek van de campus zijn.  Als laatste is de Beugstraat afgesloten geweest voor langere tijd, zonder dat de bewoners daar van in kennis waren gesteld. Dat is vervelend en wij zijn opgericht om nu juist dat soort dingen te voorkomen. Naar ik begrepen heb is het probleem weer verholpen, maar toch...

http://nieuwhoogvliet.nl/nieuws.php?MenuId=3&Archief=true&Id=913

hieronder vind u onder andere de link naar het laatste verslag van de buurt bestuurt:

http://www.rotterdam.nl/nieuws:buurt_bestuurt_pakt_aan

 

 

 

...Terug