Nieuwsarchief
Buurt bestuurt wint Don Berghuijs Award 2011
11 December 2011 - In de media []

Donderdagavond 8 december 2011 is bekend geworden dat het project ‘buurt bestuurt' de Don Berghuijs Award heeft gewonnen. Hans Hoekman, wijkagent in district West en één van de initiatiefnemers van het project, nam samen met Fatima Addou van de deelgemeente Delfshaven de Award in ontvangst.

Buurt bestuurt
De essentie van buurt bestuurt is dat het vertrouwen van buurtbewoners in de overheid toeneemt. Door bewoners en ondernemers invloed te geven op de inzet van overheidsdiensten zoals politie, stadstoezicht, Roteb en Gemeentewerken. Daarnaast wordt de participatie gestimuleerd.

Werkwijze
De werkwijze bestaat uit het samenstellen van een representatieve groep buurtbewoners en buurtondernemers die maandelijks de prioriteiten aangeven op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. De deelnemende overheidsinstellingen nemen deze prioriteiten over in hun dagelijkse werkzaamheden. Dagelijks vindt terugkoppeling plaats over de verrichte activiteiten. Tijdens de pilot in 2009 en 2010 is gebleken dat het vertrouwen alleen al in de politie met 26% is toegenomen. Door de samenwerking pakken buurtbewoners en buurtondernemers de eigen verantwoordelijkheden voor schone en veilige wijken op.

Award
De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest vooruitstrevende project dat bijdraagt aan een veilige samenleving vanuit een fysieke, sociale en/of integrale veiligheidsaanpak. De verkiezing en uitreiking van de Award is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door het Blomberg Instituut. De prijs is in de wereld van openbare orde en veiligheid een begrip. De winnaar wordt bepaald op grond van internetstemmen, stemmen van aanwezigen op de finaleavond (bestuurders en deskundigen uit het veiligheidsdomein) en een vakjury. De jury bestaat uit onder meer bestuurders en beleidsmakers uit de veiligheidsketen, de wetenschap en het bedrijfsleven. Het winnende project moet vernieuwend zijn en een voorbeeldfunctie vervullen voor een veiliger samenleving.

Don Berghuijs
De Award is dit jaar omgedoopt tot de Don Berghuijs Award, vernoemd naar de begin dit jaar overleden algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De prijs, een kunstwerk, en bijbehorende criteria staan symbool voor die zaken waar hij zich zijn gehele carrière voor heeft ingezet.

Initiatief
In 2009 is Hans Hoekman (wijkagent Rotterdam-West) samen met z'n wijkteamchef Fons Bijl gestart met het project in de Pupillenbuurt. Langzaamaan hebben zij dit project met de andere wijkagenten uit het Nieuwe Westen verder uitgerold in hun wijk. Inmiddels is het project uitgegroeid tot 20 buurt bestuurt- projecten in de regio en het aantal groeit nog steeds.

...Terug