Nieuwsarchief
Kersttoespraak deelraadsvoorzitter Hoogvliet
26 December 2011 - Nieuwsbericht []


Ongetwijfeld bent u blij dat het zo ver is,...Kerstfeest. De drukte in de aanloop naar kerstfeest toe ligt achter u. Op de een of andere manier willen wij mensen voor kerst nog snel alles gedaan hebben. Voor het eind van het jaar nog snel even wat zaken inlossen die we ons voor hadden genomen dit jaar. Of nog snel even een bezoekje afleggen bij die of gene om met een gerust gevoeld bij de kerstboom te kunnen zitten.

Vreemd eigenlijk dat kerst, het einde van het jaar onze wereld, ons leven zo op zijn kop zet alsof er na 25 december / 1 januari plots geen aanleiding meer is om het met elkaar gezellig te hebben, elkaar het beste toe te wensen, aandacht te geven  aan mensen die dat nodig hebben,......

Waarom kunnen die oliebollen niet gewoon op 18 juni?  Waarom niet zo maar even en kaartje met goede wensen op 2 september?

Soms lijkt het erop dat tegenstellingen vandaag de dag groter zijn dan ooit te voren en dat tegenstellingen uitvergroot worden. Woorden als "samen" en tolerantie verliezen steeds meer hun betekenis. We worden er dagelijks mee geconfronteerd....... De manier waarop wij als mensen met elkaar om gaan, zonder respect, landelijke politieke koerswijzigingen met grote impact, de crisis in Nederland en Europa..... De wereld om ons heen veranderd,.... en snel. Echter,..deze berichten bereiken ons wel,  maar wat verander er nu in onze samenleving,.. wat verander er nu bij ons zelf. De noodzaak om zelf verantwoordelijkheid te nemen, al dan niet samen met anderen wordt nog niet echt gevoeld.

Onze maatschappij is en blijft in beweging en gaat steeds sneller bewegen. Ook het afgelopen jaar zijn er veel dingen in Hoogvliet gebeurt, in de politiek, het bedrijfsleven, bij verenigingen en in gezinnen. Leuke dingen en minder  leuke dingen. Maar wat is er veranderd?

Misschien dat 2012 het jaar kan worden waarin wij mensen ons bewust worden van het feit dat wij zelf de verandering zijn en kunne bewerkstelligen. Dat wij het zijn die een keuze kunnen maken. Dat wij het zijn die met respect met elkaar om kunne gaan. Dat wij om kunnen zien naar elkaar en te zorgen dat we van betekenis kunen zijn voor anderen.Dat wij het zijn die niet doorlopen wanneer iemand in elkaar geslagen wordt. Dat wij elkaar durven aan te spreken,...Wij.

Het is een keuze. Net als de keuze om,.. die aandacht die we met kerst aan onze omgeving schenken, eens op een ander moment te laten merken. Zou het niet bijzonder zijn als u op 18 juni een kaartje krijg van een kennis die u het aller beste wenst. Het zijn toch die gebaren,  die aandacht die wij mensen nodig hebben. De interesse in elkaar het  respect en zorg voor elkaar,... dat is toch de verandering die wij mensen willen?

Kerstfeest is het feest van licht  en samen zijn. Een feest dat in het teken staat van tolerantie, een feest van delen. Zou het niet mooi zijn als we dit ook na kerst met elkaar kunnen beleven. Het is aan ons ,.. aan u en mij. als Kleine radertjes in onze samenleving zijn wij in staat om die beweging in gang te zetten. Een beweging die grote impact kan hebben.

Of kerstfeest nu voor u een gezellig samen zijn is met familie of vrienden, of het feest van de geboorte van Jezus, of het feest van licht,...    ik spreek de vurige wens uit dat dit kerstfeest voor u en uw dierbaren het begin mag zijn van uw eigen kerstkalender, het feest van De verandering

Ik wens u en uw dierbaren een zalig kerstfeest en een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

 

Edwin Smid

...Terug