Nieuwsarchief
Veiligheid? Prettig weekend (update)
06 April 2012 - In de media [jan koopmans]

Op twitter ontspon zich gisteren een discussie over de fouilleeracties door de politie. Zoals gebruikelijk zijn er voor en tegenstanders. Gelukkig kan dat in onze democratie. Daar is een democratie ook voor natuurlijk. Is het grootste gedeelte van de Hoogvlietse bevolking tegen, dan zouden wij dat ongetwijfeld merken als er weer verkiezingen zouden zijn. Ik geloof daar niet zo in, in die nieuwe verkiezingen, maar vooruit. Wij hebben het natuurlijk in Hoogvliet een jaar of tien de veiligheid proberen te verbeteren met alleen maar maatschappelijk werk en een aantal dubieuze projecten. In die tijd is het niet gelukt om de veiligheid werkelijk te verbeteren in Hoogvliet. Vraag is dan, of je het op de oude voet wil doorgaan. Volgens de indianen moet je van een paard afspringen als je merkt dat het dood is en wel zo snel mogelijk.

Een andere groep mensen koopt een betere zweep als zij merken dat zij op een dood paard rijden. Of ze verhogen de kwaliteitsnorm voor het berijden van dode paarden. Of ze volgen een cursus om beter te leren rijden. Of ze investeren in ander voedsel. Zij kunnen ook de criteria wijzigen die aangeven of een paard dood is. Of ze huren een externe consult of interim-manager in om het dode paard te berijden. Of ze creŽren een onafhankelijke kostenpost voor dode paarden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat was het oude Hoogvliet. Het Nieuwe Hoogvliet gaat voor aanpak. Laat zien dat je wat doet en laat mensen mee praten over die veiligheid.

Nee, het klopt, ik heb dat van het dode paard niet zelf verzonnen maar ik vond hem wel van toepassing. Dat betekent dus andere wegen zoeken. Dat betekend dus "de buurt bestuurt" en daar kwam bij de fouilleeracties. De fouilleeracties van de politie zijn niet door ons verzonnen, maar soms moet je dingen proberen om te kijken of zij helpen. Wat heeft het opgeleverd was de volgende vraag. Op twitter zijn er dan plotseling mensen die kennelijk bij de politie werken. "alleen maar een balletjes pistool" schandelijk!  Daar blijkt wel uit dat je er niets van snapt. De meeste overvallen worden dus ook uitgevoerd met dit "speelgoed", dus zo schandalig is het dus niet. En geloof mij, mijn vrouw heeft zo'n overval mee gemaakt en dat hakt er diep in. Was dat ook met een balletjes pistool? Nee, want toen ik de zaak binnen liep, kon ik de kruitdampen van de riotguns nog ruiken. Grote gaten in de muur geschoten en doodsbange mensen. Ja, maar een balletjespistool is anders? Nou, nee, mevrouw, want je kan het verschil namelijk niet zien tussen een balletjes pistool en een echt pistool. En op zo'n moment wil je ook niet weten of het een echte is of niet. Je gaat er gewoon van uit dat het echt is. 

Uit die zelfde hoek had ik ook als eens iemand zien schrijven, dat je uit moest kijken als je Hoogvliet in kwam met je auto "als je iets gedronken had", want de politie hielt een alcohol controle. Jawel u leest het goed. Deze persoon gaat er gewoon van uit dat je dronken achter het stuur mag zitten zolang je maar niet gepakt wordt. Ik ga er liever van uit dat je zo snel mogelijk gepakt wordt en nooit meer achter het stuur hoort te zitter.

Laten wij dus onze veiligheid afhangen van mensen die er geen kaas van gegeten hebben, zelf best wel veilig wonen, en voor anderen beslissen dat fouilleeracties niet nodig zijn en vinden dat je dronken auto mag rijden? Gelukkig niet. Fouilleeracties zijn gelukkig ook niet blijvend en maar van korte duur. Ik was best blij als de politie bezig was bij Metrostation Zalmplaat. Neemt natuurlijk niet weg dat er nog steeds ook op andere manieren geprobeerd wordt om veiligheid te verbeteren. 

Ik ben vandaag vrij en ik zie dat buiten de zon schijnt. Ik denk dat ik dat verdiend heb. Het mooie daarvan is dan weer, dat u daar van kan mee genieten. Ik hoop dat de paasdagen net zo mooi zijn, maar ik moet gelukkig weer werken. Niet zeuren Jan, je mag blij zijn dat je werk hebt! Tja zo is het natuurlijk ook.

Beste mensen, heel fijne paasdagen en niet te veel eieren eten. Denk aan uw omgeving!

Jan Koopmans

U kunt mij overigens op twitter vinden onder de naam:  "janhoogvliet"    doe ook mee met de discussie's !Facebook

...Terug