Nieuwsarchief
BiŽnnale Rotterdam: Stedenbouw moet radicaal veranderen
18 April 2012 - In de media [reformatorisch dagblad]

Steden moeten op een andere manier worden ingericht en opgebouwd. Er moet onder meer veel nadrukkelijker een relatie worden gelegd tussen demografie, economie en ecologie, zo werd woensdag duidelijk tijdens de presentatie van het programma Making City tijdens de vijfde Internationale Architectuur BiŽnnale Rotterdam (IABR).

De internationale pers was massaal afgekomen op de presentatie van het programma dat gaat over stedenbouw over de hele wereld. De biŽnnale, die vrijdag 20 april officieel wordt geopend, bestaat uit lezingen, debatten, films en workshops. De IABR duurt tot en met 12 augustus.

De dreiging was niet mis. Als we de manier van stedenbouw en inrichting van steden niet veranderen, gaan we ten onder, klonk het tijdens de presentatie. Het heeft alles te maken met de verstedelijking wereldwijd. Over nog geen 40 jaar wonen meer dan 7 miljard mensen in steden. Daarbuiten wonen dan nog maar 2 miljard mensen.

Dat vraagt volgens de architecten en stedenbouwers om een heel andere benadering bij het uitbreiden, herinrichten en Łberhaupt opzetten van steden. Eťn oplossing voor alle steden is er niet, maar duidelijk is wel dat stedenbouw niet meer alleen door de politiek moet worden geregeld. De ideeŽn moeten komen van de inwoners zelf, ontwerpers, geldschieters en andere marktpartijen en ook de overheid.

Volgens het Nederlands Architectuurinstituut, het centrum van de biŽnnale komende maanden, verandert de rol van de architect en stedenbouwer: Ąvan bouwmeester die de belangen van ťťn opdrachtgever dient, naar een ontwerper die zelf initiatief neemt, samenwerkt en in zijn ontwerpen recht doet aan verschillende wensen en belangen."

Een voorbeeld van eigen initiatief is dat van architectenbureau ZUS uit Rotterdam. Dat ontwierp onder meer een luchtbrug in het gebied tussen Centraal Station en Pompenburg. ZUS maakte dat onder meer mogelijk met geld van de Rotterdammers en een geldprijs van 4 miljoen voor beste Stadsinitiatief. De luchtbrug wordt tijdens de biŽnnale aangelegd.

zie: http://www.refdag.nl/achtergrond/natuur-techniek/biennale_rotterdam_stedenbouw_moet_radicaal_veranderen_1_637733

 

...Terug