Nieuwsarchief
Rotterdamse bijstandgerechtigden aan de slag in de zorg
25 April 2012 - Nieuwsbericht [gemeente rotterdam]

100 Rotterdammers met een uitkering zijn dankzij afspraken tussen de negen zorginstellingen aan de slag gegaan in de zorg. De gemeente werkt met de instellingen aan het vullen van 1000 vacatures in deze sector. Dankzij instrumenten als leercheques, waarmee medewerkers in de zorg zich verder kunnen ontwikkelen op de arbeidsmarkt, komt er meer ruimte op de arbeidsmarkt voor nieuwe instromers.

Wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt) reikte vandaag de 150ste leercheque uit. Door de leercheque kunnen medewerkers via een opleidingstraject doorstromen naar een hogere functie in de zorg. Hierdoor ontstaat ruimte voor nieuwe instromers. Wethouder Marco Florijn (werk en inkomen) feliciteerde de 100ste geplaatste medewerker. 

1000 vacatures
Rotterdam werkt samen met negen zorginstellingen waaronder Aafje, Humanitas, Laurens, Zorggroep Rijnmond (lelie groep) en Thuiszorg Rotterdam aan de invulling van 1.000 vacatures in de zorg in 2012 en 2013. Het gaat om de werving en selectie voor assistenten, helpenden en verzorgenden op MBO niveau 1, 2 en 3. De vacatures worden ingevuld met werkzoekenden met een UWV of een bijstandsuitkering.

Leercheques
In 2011 is gestart met een pilot leercheques. De zorgwerkgevers Humanitas, Thuiszorg Rotterdam en Zorggroep Rijnmond hebben elk vijftig werknemers de mogelijkheid geboden een opleiding te volgen. Hiermee konden vorig jaar circa vijftig vacatures worden ingevuld door uitkeringsgerechtigden.

Wethouder Louwes verantwoordelijk voor arbeidsmarkt in de zorgsector: "De medische en zorg sector is met 60.000 banen verantwoordelijk voor 19 procent van de Rotterdamse werkgelegenheid en van groot belang voor Rotterdam. De zorgsector biedt veel baanmogelijkheden. De leercheque zorgt ervoor dat medewerkers in de zorg hun talenten verder ontwikkelen waardoor er banen vrijkomen voor nieuwe instromers."

Werkgeversaanpak
Cynthia Graanoogst is de 100e kandidaat die vanuit een uitkering aan het werk gaat in de zorg. "Ik ben blij met deze kans. Het past bij me, ik vind het leuk om mensen te verzorgen. Ik heb als kapster gewerkt en vrijwilligerswerk gedaan in de zorg. En ik zorg voor mijn kind. Allemaal ervaringen die ik in dit werk goed kan gebruiken". Wethouder Florijn is trots op Cynthia en de andere werkzoekenden die gestart zijn in de zorg. De samenwerking met de zorginstellingen is een uitstekend voorbeeld van de nieuwe werkgeversaanpak van de gemeente Rotterdam vindt wethouder Florijn. "Werkgevers hebben de banen die de Rotterdammers een zelfstandige toekomst kunnen bieden. Daarom behandelen wij de werkgever als klant, zijn vraag is leidend in onze aanpak. Door te investeren in de huidige medewerkers in de zorg, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor werkzoekenden. Werk is de beste zorg die we kunnen bieden. Als je actief bent en je steentje kunt bijdragen, zit je lekkerder in je vel." Andere sectoren waarin de gemeente afspraken maakt met werkgevers zijn: de haven, transport, het mkb en de glastuinbouw.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, woordvoerder wethouder Korrie Louwes (tel. 06 - 22 66 19 17)
Saskia Rietvelt, woordvoerder wethouder Marco Florijn (tel. 06 - 12 73 34 05)

 

...Terug