Nieuwsarchief
Dood van een dorp, geboorte van een stadswijk.
29 April 2012 - Nieuwsbericht [webmaster]

Vijftien jaar afbraak en opbouw 1949-1965. Hoogvliet door de ogen van fotograaf Jan Roovers.

Bij het Historisch Genootschap Hoogvliet aan de Gebbeweg (nummer 12) is in de maanden april t/m juni een nieuwe fototentoonstelling te zien over de historie van Hoogvliet: Dood van een dorp, geboorte van een stadswijk: vijftien jaar afbraak en opbouw 1949-1965. Hoogvliet door de ogen van fotograaf Jan Roovers.

Jan Roovers
Jan Roovers (1912-2000) was een Rotterdamse fotograaf die de periode van de Wederopbouw in beeld bracht. In opdracht van gemeenten, bedrijven of gewoon op eigen houtje legde hij jaar na jaar vast hoe de steden groeiden en veranderden. Dat deed hij ook in Hoogvliet waar hij, tussen 1949 en 1965, bijna 500 foto's maakte waarmee hij de dood van een dorp en de geboorte van een stadswijk, een beoogde satellietstad van Rotterdam, vastlegde.

Hoogvliet 1950

Mooie herinneringen
Prachtige, verstilde beelden maakte Roovers van het dorp dat verdween van de huizen en boerderijtjes aan de oude dorpsdijken die ten prooi vielen aan de slopershamers. Op documentalistische wijze schoot hij daarnaast beelden van de Rotterdamse stadswijk die uit de grond werd gestampt. Blok na blok, buurt na buurt. Het zijn de buurten en wijken waar veel Hoogvlieters van nu hun jeugd doorbrachten, beelden die bij veel Hoogvlieters mooie herinneringen naar boven zullen halen. Zullen de inmiddels bejaarde Hoogvlieters mijmerend stilstaan bij de beelden van hun dorp van weleer, de vijftigers van nu zullen de beelden herkennen van de Oliebuurt, Digna Johannapolder, Oudeland, Meeuwenplaat, Westpunt en Zalmplaat. Foto's uit een tijd toen de druk bespeelde straten nog breed, de auto's nog zeldzaam en de struiken en bomen nog heel klein waren.

Hoogvliet 1965

Feest voor oog én geest
Het bestuur van het genootschap heeft uit de Collectie Roovers ca. 120 foto's gekozen die tezamen een boeiend beeldverhaal over het Hoogvliet van de jaren vijftig en zestig vormen. De beelden worden in groot formaat tentoongesteld en vormen een feest voor het oog én de geest. Roovers was een getalenteerd fotograaf die zorgvuldige composities maakte. Hij kon de sfeer van het moment vastleggen, speelde met licht en liet mensen in hun dagelijkse leefwereld uitkomen.

Openstellingen
De nieuwe tentoonstelling zal geopend worden op zaterdag 28 april 2012 om 14.00 uur. Zoals u dat gewend bent zijn er naast de reguliere zaterdagmiddagen ook extra openstellingen; de expositie is de komende maanden dan ook te bezoeken van 14.00 tot 17.00 op zaterdag 12 en 26 mei en 9 en 30 juni. U bent van harte welkom!

...Terug