Nieuwsarchief
Al die Costa's,... niets voor mij.
18 June 2012 - Ingezonden stuk [Jan Koopmans]

Wij zijn een paar daagjes in Spanje. In de buurt van Marbella maar niet aan de kust zelf. Nee, wij hebben er voor gekozen om een beetje het binnenland in gaan te gaan om daar eens rond te kijken. Al die Costa's zijn niets voor mij. Wat als eerste opvalt, is, dat alles ontzettend schoon is. De mensen in de dorpen en steden doen er alles aan om hun eigen straat schoon te boenen. Het lijkt soms wel een wedstrijd. Daar kunnen wij echt nog wat van leren. Met hier en daar een uitzondering, wordt er ook gewoon niets op straat gegooid. En dan het verkeer! Anders dan in ItaliŽ mag ik wel zeggen dat Spanjaarden zich erg netjes gedragen in het verkeer. Elk dorp heeft zijn eigen "stadswachten". Inderdaad, wij hebben niets nieuws uitgevonden. Hier heten ze " policia local", maar ze doen eigenlijk precies hetzelfde als onze stadswachten. Ze vullen het gat op waar de burgemeester niets meer te vertellen heeft op gebied van handhaving.
Twee politieke partijen in het dorp. Je hoort of bij de een of bij de andere. Een neutrale houding is niet mogelijk. Het handigste is dat je jezelf aansluit bij de partij van de burgemeester, maar ja, er komt ook wel weer eens een ander dus dat is best lastig.  Afijn, ik zal mij daar verder niet over uit laten, want de mensen waar wij logeren wonen hier. Verder zou ik hier ook best kunnen wennen denk ik zo maar. Een overvloed aan mooi weer is gewoon geweldig. Uitzicht op de bergen, nee, ik heb het wel eens slechter gehad.

Met vriendelijke groet

Jan Koopmans

 

facebook:

Zit ik in Spanje in een dorp genaamd Guaro. Hebben ze daar pas een nieuw Theater gebouwd. Openluchttheater, maar toch!. Rolstoelhellingen bij elke trap in het dorp!, Nieuw Sporthal en een zwembad. Elk jaar een mooi feest waar het hele dorp aan mee doet. Twee politieke partijen die op voet van oorlog met elkaar samenwerken. Een burgemeester die een eigen politie oprichtte! OK, dat mocht niet dus da...t werd teruggedraaid. 1 man "policia Local" die nogal eens dronken is, maar toch het werk doet wat hij moet doen. 1 garage, die gewoon je lekke band voor niets repareerd, (omdat je te gast bent) Een heel dorp die weet wat "oliebollen"zijn omdat de mensen waar wij logeren uit Nederland komen en ze daar elk jaar bakken met oud en nieuw. Een eindejaarsfeest dat elk jaar op school gehouden wordt en waar het schoolplein (best groot) eigenlijk te klein voor is. Alle kinderen doen daar aan mee. Jongens en meisjes, omdat dat zo hoort. O.K. ook daar heb je zo je problemen waarschijnlijk, maar het leek wel een spiegelbeeld van Hoogvliet. ( Oh ja, ik vergat het probleem met de palmbomen daar).. Wordt zo opgelost. Iedereen koopt gewoon een nieuwe boom. geen probleem. Wat je toch met een beetje saamhorigheid zo voor elkaar krijgt! Het gaat ook daar niet om de politiek, maar om wat je met elkaar voor elkaar krijgt.

  

...Terug