Nieuwsarchief
Spies: geen uitstel afschaffen deelgemeenten
03 July 2012 - In de media []

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken ziet geen reden om het afschaffen van de deelgemeenten uit te stellen. Dat zei ze maandag tijdens een overleg over de Gemeentewet in de Tweede Kamer. 
Spies stelt dat Amsterdam en Rotterdam, de twee gemeenten die deelraden hebben, al langer weten dat de deelgemeenten afgeschaft kunnen gaan worden. „Ook heb ik geen reden om eraan te twijfelen dat beide steden dit op tijd kunnen invoeren", stelde de minister. De gemeenten hebben Spies verder niet laten weten dat ze problemen hebben.

Wethouder bestuurlijk stelsel Andrée van Es van Amsterdam is niet te spreken over de manier waarop Spies tot besluitvorming wil komen. „Het is zeer teleurstellend dat het wetsvoorstel er zo doorheen wordt gejast. Veel zaken worden door de val van het kabinet controversieel verklaard, maar dit moet er blijkbaar snel doorheen", aldus Van Es. Volgens haar hebben Amsterdam en Rotterdam te weinig tijd om de veranderingen voor te bereiden.

De Amsterdamse wethouder noemt het dan ook een „flagrante leugen" dat Amsterdam en Rotterdam geen problemen zouden hebben met het op tijd invoeren van de nieuwe regels.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan, als de Kamer met het voorstel akkoord gaat. Op het moment is er een meerderheid voor het voorstel. Daarna moet het voorstel nog door de Eerste Kamer.

Amsterdam heeft zeven deelraden, Rotterdam heeft er veertien. Volgens Spies zijn dit onafhankelijke bestuurslagen geworden, die best kunnen worden afgeschaft. Dat maakt de overheid kleiner en soberder; een van de doelstellingen van het inmiddels gevallen kabinet.

De gemeenten kunnen in de toekomst gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten. Ook zijn er dan geen verplichte verkiezingen meer. Bovendien moet de burgemeester of de gemeenteraad toezicht houden op die commissies. „Dat is een wezenlijk andere situatie dan nu", vatte Spies samen.  Het voorstel is niet bedoeld als besparing, stelde de minister „De directe besparing van Rotterdam en Amsterdam is voor elk 7,5 miljoen euro. Dat zijn kosten die ze nu maken, maar die zullen ze straks op een andere manier, of minder, maken", aldus Spies.


 

...Terug