Nieuwsarchief
Verspilling bij hulp probleemgezin
30 July 2012 - In de media [jan koopmans]

Van de tien miljard euro die jaarlijks wordt besteed aan gezinnen die kampen met meerdere soorten problemen gaat tweeŽnhalf miljard euro op aan bureaucratie en gebrekkige samenwerking tussen hulpverleners. Dat zou de conclusie zijn van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nederland telt honderdduizend zogeheten multiprobleemgezinnen, die elk gemiddeld 104 duizend euro per jaar kosten. De problemen van de gezinnen variŽren van schulden tot psychische stoornissen, verslavingen en opvoedingsproblemen. Daardoor zijn vaak meerdere instanties bij de hulpverlening betrokken.

Volgens de onderzoekers werken instanties als jeugdzorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg elkaar tegen en zadelen ze de gezinnen met veel papierwerk op. Het papierwerk kost al een derde van het budget, nog voordat de middelen via indicaties zijn toegewezen. De helft van de gezinnen zou met minder hulpverlening beter af zijn.

Het ministerie liet weten te werken aan een nieuwe aanpak voor dergelijke probleemgezinnen. De gemeenten moeten in de nieuwe opzet een regierol krijgen. Ook in Hoogvliet heb ik wel eens mijn zorgen geuit wat dit betreft. Het plan Weerbaar Oudeland van een tijdje geleden gaf een goed overzicht van een brei van hulpverleners waar geen samenhang in zat. Dit kost inderdaad veel geld en zet geen zoden aan de dijk. Het blijven hangen in een oude manier van werken zoals bijvoorbeeld de aanpak van Antilliaanse criminelen jongeren is er ook zo een.  Wij moeten de oma's en moeders meer betrekken was een opmerking die ik hoorde tijdens een van de vergaderingen. Als het zo simpel was dan waren de problemen een paar jaar geleden al lang opgelost lijkt mij zo. Dit zijn wel voorbeelden van jongeren die uit dit soort gezinnen komen en nauwelijks bereikbaar zijn.

Ik ben benieuwd naar de nieuwe plannen. Ik denk zomaar dat die ideeŽn makers zelf niet echt op de hoogte zijn van de problemen die er spelen. Ik zou zeggen tegen die mensen, ga eens een half jaartje met een wijkagent mee. Een goed wijkagent weet meestal wel waar die gezinnen zitten. Daarna heb je een beetje een idee waar je die plannen voor aan het maken bent.

 

...Terug