Nieuwsarchief
Asbest in Hoogvliet
03 August 2012 - Nieuwsbericht [jan koopmans]



Gisteren was de bijeenkomst voor de omwonenden en de bewoners van het pand aan de Alverstraat. Bij deze bijeenkomst was er iemand aanwezig van de GGD, de brandweer, de verhuurder van de panden en nog wat andere instanties. Iedereen kon zelf vragen stellen bij deze mensen. Het  appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet werd woensdagavond ontruimd na de vondst van asbest. De 42 antikraakwoningen werden ontruimd. De bewoners konden de nacht doorbrengen in een sporthal. Ongeveer dertig mensen maakten gebruik van die mogelijkheid, meldt Novum.

Aanvankelijk meldde de pers dat de asbest was gevonden in een verpleegtehuis, maar het tehuis staat naast het asbestpand. Wel is er een overloop die de twee gebouwen verbindt. Deze verbinding is afgesloten en er wordt ook gekeken naar de aanwezigheid van asbest in het verzorgingstehuis.

De asbest werd gevonden in een van de woningen aan de Alverstraat. Een extern onderzoeksbureau onderzocht of er in de andere woningen ook asbest zat.  Donderdag werd duidelijk wat er precies aan de hand is of was. Het blijkt dat iemand een asbest plaat in een van de woningen heeft beschadigd.  Daar kwam deze persoon zelf achter en die heeft de instanties gebeld. Het resultaat is dat als voorzorgsmaatregel alle bewoonde  appartementen werden ontruimt.  De nacht werd in de sporthal doorgebracht.  De andere dag werd onderdak gezocht voor de bewoners. Dit gebeurde op vrijwillige basis in een hotel.  Een aantal mensen wilde liever bij familie blijven. In de tussentijd worden de nog aanwezige gipsplaten in de appartementen behandeld met een soort folie. Verder komt er een waarschuwing op te staan. Het blijken overigens kleine plaatjes te zijn in een meterkast.  Het gevaar is dusdanig laag dat bewoners even spullen uit de woning mogen halen.  Als het goed is gaat dit een dag of drie duren, maar  meestal kom je voor onverwachte problemen te staan dus reken ik er maar een dag bij.  

Het is na onder meer ontdekkingen in Utrecht vorige maand en Westerhaar gisteren alweer het zoveelste asbestincident binnen korte tijd. Iemand op Facebook vroeg hoe asbest er eigenlijk uit ziet. Ik heb er wat foto's bij gedaan zodat u kunt zien hoe het er uit ziet.

Op twitter is alweer een discussie gestart. De portefeuillehouder heeft het weer niet goed gedaan. Knap bedacht door raadsleden die wij niet gezien hebben gisteren tijdens de bijeenkomst. Dat was toch wel het laatste waar je raadsleden had verwacht als je kritiek hebt.

 

...Terug