Nieuwsarchief
ongeluk met LPG tankwagen op de A15
09 August 2012 - In de media [jan koopmans/nu.nl]

De Botlektunnel in de A15 bij Spijkenisse is woensdagmiddag kort voor 13.00 uur opnieuw in beide richtingen dichtgegaan voor de berging van een gekantelde vrachtwagen met LPG. Dat meldde de ANWB. De politie had de afsluiting al aangekondigd, maar het gebeurde een half uurtje later dan gepland. De vrachtwagen kwam woensdag in de ochtendspits op zijn kant terecht op de afrit richting de Botlekbrug en ligt op de fly-over boven de snelweg.

Het advies aan weggebruikers is om hun vertrek uit te stellen. Als dat niet kan is er een omleiding via de A29, N59, N57 en N215 die een uur extra reistijd kost. De politie kan niet zeggen hoe lang de berging gaat duren maar zegt dat de snelweg in ieder geval voor de avondspits open is.

Het gaat om een vrachtwagen die het autogas LPG vervoerde via de gevaarlijke stoffen-route. De vrachtwagen ligt op zijn kant op de vangrail. Er zijn bij het ongeval geen gewonden gevallen.

De hulpdiensten hebben brokstukken van het asfalt gehaald, waarna het verkeer eerder werd vrijgegeven. Door de brandweer worden metingen verricht om te zien of er sprake was van explosiegevaar. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat er kort sprake was van een gaslek, dat snel kon worden gedicht. Verkeer van en naar Europoort was door het ongeluk bijna een uur onmogelijk. Rond 8.00 uur stond in beide richtingen 5 kilometer file

En weer is het goed gegaan. Dat wil zeggen dat er geen explosie heeft plaats gevonden. Vrachtwagens zijn tegenwoordig vrij goed beveiligd en zeker de tankauto's die explosieve stoffen vervoeren. Maar....zou het ook fout kunnen gaan?  Er is zeker geen garantie dat het altijd goed zal blijven gaan. Gezien het feit dat Hoogvliet aan de weg ligt waar de meeste gevaarlijke goederen over getransporteerd worden, is dat gevaar altijd aanwezig. Nieuw Hoogvliet zal bij de eerste  vergadering na de vakantie opnieuw de motie indienen om te pleiten voor een tachtig kilometer zone bij bewoonde gedeelten langs de A15.

waar is het risico het grootst?:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1766981/2003/04/29/Bij-Hoogvliet-meeste-kans-op-ongelukken.dhtml

risicoatlas wegtransport:

 http://english.verkeerenwaterstaat.nl/kennisplein/page_kennisplein.aspx?id=176859&DossierURI=tcm:195-15314-4

 

...Terug