Nieuwsarchief
Dat zal eens tijd worden......
31 August 2012 - In de media [AD.nl]

Kruisingen en rotondes moeten er in alle gemeenten hetzelfde gaan uitzien. Volgens verkeersminister Melanie Schultz van Haegen draagt dat bij aan meer verkeersveiligheid, zeker voor ouderen. Dat meldt het AD.

'Er is nu een wirwar aan spelregels rond de rotondes en kruispunten. Bij de ene gemeente heb je voorrang op een kruispunt, op de andere niet. En soms is er weer een apart pad,' constateert Schultz.

Dat is lastig voor ouderen die een lagere reactiesnelheid hebben. Al helemaal nu de elektrische fiets een hoge vlucht neemt en ouderen daardoor meer snelheid hebben. Zo stelt de minister.

Verkeersdoden
Voor het eerst sinds jaren steeg het aantal verkeersdoden vorig jaar weer. Vooral de groep jongere en oudere fietsers waren verantwoordelijk voor de toename met 21 doden. 'Dat is teleurstellend,' aldus Schultz. Vooral omdat iedereen graag wil dat ouderen lang mobiel blijven en blijven bewegen. Meer eenduidigheid op de weg zou de stijgende trend van het aantal verkeersdoden kunnen keren, hoopt ze.

Begeleiding oudere fietser
Ook is er meer begeleiding van oudere fietsers nodig, zegt Schultz. Verder kunnen gemeenten een slag slaan door de wegen op andere terreinen aan te passen. 'Gemeenten kunnen bijvoorbeeld kiezen om het fietspad een andere kleur te geven dan de stoep. Het gaat om een slimmere manier van nadenken: hoe maak je de ruimtelijke inrichting zo dat hij veilig wordt?'

Het is wel zaak dat ouderen niet worden betutteld, benadrukt ze. 'Het gaat erom dat die mensen kwetsbaarder zijn en het is belangrijk dat ze zich dat bewust zijn.'

Begin september komt Schultz met de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid waarin de afspraken worden opgenomen. Deze is opgesteld in samenwerking met onder meer provincies en gemeenten.

zie:  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3309009/2012/08/31/Alle-rotondes-moeten-er-hetzelfde-uitzien.dhtml

 

...Terug