Nieuwsarchief
Je schaamt je om in deze stad te wonen!
19 December 2012 - Nieuwsbericht [fractie Nieuw Hoogvliet]


De fractie van Nieuw Hoogvliet is teleurgesteld, maar gaat niet bij de pakken neer zitten.

Aanstaande donderdag neemt de gemeenteraad van Rotterdam een besluit over de toekomst van de deelgemeenten. Het afgelopen jaar is een werkgroep bestaande uit gemeenteraadsleden bezig geweest met het zoeken naar alternatieven. Deze werkgroep heeft de gemeenteraad geadviseerd. Ja, u leest het goed, de raad adviseert zich zelf. Hoe gekker moet het nog worden in deze stad? 

Of we krijgen een gekozen contactpersoon of een soort van gebiedsbestuur zonder bevoegdheden. Dit past niet bij de wens van de Hoogvlieters. 80 % van de Hoogvlieters heeft de voorkeur uit gesproken voor een bestuur op deelgemeente niveau. De commissie rapporteert overigens aan de raad dat de Hoogvlieters voor het model met een contactpersoon zijn en praat niet meer over informatie die voor de zomer is opgehaald. Daar heeft men gewoon lak aan. Dat is nu precies wat ons te wachten staat. Ze doen gewoon wat ze ZELF willen. Want ja,...wie fluit ze terug? De inwoners van deze stad, op wie de raad en commissie zo trots zijn omdat ze massaal hun mening hebben gegeven? ABSURD! Op de stellingen heeft amper 4,5 % van de Rotterdamse kiezers gereageerd. Een gestuurde keuze, want je mocht er alleen iets van vinden als je eerst een keuze had gemaakt. En waar is dan die input. In het voorstel aan de gemeenteraad? Wat een lachertje.

En echt,... het interesseert ze niets, deze gemeenteraad bevindt zich op een ander abstractie niveau dan de inwoners, de keizers van deze stad. En by the way,......wat is onze burgemeester stil? Maakt het hem niet uit wat er met zijn stad gebeurt?

Ingrijpen leefbaar?

Zou het inderdaad zo zijn dat Leefbaar Rotterdam zich aan zijn woord houdt en voor Hoogvliet een uitzondering gaat maken aanstaande donderdag? Dat kan bijna niet anders, anders kost het leefbaar wel erg veel kiezers. Of zouden die er voor leefbaar over 14 maanden ook niet meer toe doen. Het zijn ten slotte maar kiezers uit de deelgemeente. Nee, ook leefbaar zal het niets schelen. De kloof tussen de burger en de politiek, waar populisten het altijd over hebben wordt alleen maar vergroot. Mensen raken inderdaad het vertrouwen in de politiek kwijt op deze manier. Ook de sms'jes van de ambtenaar Pastors, die duur betaald politiek bedrijft door achterkamertjes politiek te bedrijven, dragen hier niet aan bij. Daarnaast nog maar niet te spreken over de partijen die geen keuze durven te maken en maar blijven pappen en nat houden. Stuur ze eens een briefje en kijk wie er niet reageert.

Maar goed, de Rotterdamse raad stelt haar positie veilig, de stichting lokaal (organisator van de stadsdebatten) krijgt genoeg leuke klusjes de komende jaren en zit er ook warmpjes bij en de inwoners van Hoogvliet moet het doen zonder antwoorden en met minder belangbehartiging van hun mooi dorp. Wij Krijgen nu toch echt een beetje een kerstgevoel. Je zou er een mooie film van kunnen maken. Zo iets als "a Christmas Carol". Alleen heeft dit verhaal geen happy end.

Het is teleurstellend dat de Rotterdamse politiek niet het lef heeft gehad om in eigen vlees te snijden. Hoogvliet zal voor de gemeenteraad straks niet meer bestaan. Je mag je afvragen of dat nu al niet het geval is wanneer raadsleden niet de moeite nemen om brieven te beantwoorden, eens in een deelgemeente te gaan kijken, etc. etc.

Vanaf maart 2014 zal de stad Rotterdam verder wegzakken. De deelgemeente, de inwoners in de buitengebieden hebben straks het nakijken. Tussen stad en deelgemeenten zit niets meer. Een gebied-oudste zal straks aan de bel mogen trekken bij de gemeenteraad en zal de gemeenschap van 35000 inwoners moeten bedienen. Die gemeenteraad, die de afgelopen twee jaar heeft bewezen de bewoners niet serieus te nemen. Ook het sluiten van het milieustation doet ze niets, een ontvangstbevestiging sturen n.a.v. een brief van inwoners, kan zelfs niet. Kortom de raad draait gewoon zijn kop om, Hoogvliet, de deelgemeente, de inwoners bestaan niet.

Dat er iets moet veranderen is duidelijk, maar is datgene wat er moet veranderen niet gewoon het feit dat de politiek niet alleen naar de burger moet luisteren, maar er nu ook echt eens iets aan moet gaan doen? Helaas, Rotterdam, de gemeenteraad heeft dat lef niet.

Nieuw Hoogvliet is blij dat zij altijd principieel de stem van de bewoners de doorslag heeft laten geven zonder populistisch te zijn. De afgelopen 4 jaar heeft uitgewezen dat dat de juiste manier is. Nieuw Hoogvliet ziet in Hoogvliet mooie voorbeelden van waar de politiek wel het verschil weet te maken. Kijk naar "buurt bestuurt". Daar bepalen de bewoners wat er gebeurt.

Daar moet je lef voor hebben.

De bestuurders in deze stad zullen door het inperken van de democratie in deze stad en onze deelgemeente afgerekend worden door haar inwoners.

Over tien jaar gaan we weer terug naar waar we vandaan komen, naar weer een andere bestuursvorm. Je zal maar in de gemeenteraad zitten en over een aantal jaren terugkijken. Terug kijken over de puinhopen in de stad en moeten denken: "daar heb ik aan meegewerkt, Er waren zo veel mooi dingen,....die hebben we toen gewoon de nek omgedraaid.

Het bombardement op bestuurlijk Rotterdam, deze kapitaalvernietiging, heeft dan helaas al plaats gevonden. We zullen jaren nodig hebben om weer een stem te krijgen, om gehoord te worden.

Je schaamt je om Rotterdammer te zijn.

 

Hans van Helden en Jan Koopmans

...Terug