Nieuwsarchief
Rechter Rotterdam volgt eisen geweld oud en nieuw
06 January 2013 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

De rechter in Rotterdam vindt dat geweld tijdens de jaarwisseling wťl zwaarder moet worden bestraft dan geweld op een normale uitgaansavond. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rotterdamse politierechter vandaag. De politierechter in Den Haag zei een dag eerder nog dat oudejaarsnacht een uitgaansnacht als alle andere is.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vindt dat de supersnelrechter te lage straffen heeft opgelegd aan drie raddraaiers die met oud en nieuw de fout in gingen. In drie van de vier zaken die woensdag aan de Haagse rechter werden voorgelegd, gaat het OM in hoger beroep. De politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft.

Het OM in Den Haag is het ook niet met de rechter eens dat de oudejaarsnacht gewoon net zoals een andere uitgaansnacht is. 'De jaarwisseling heeft alle ingrediŽnten in zich om uit de hand te lopen. Zo wordt er veel drank gebruikt, maken mensen vreugdevuren en wordt er vuurwerk afgestoken.' De officier van justitie had in de drie zaken wekenlange celstraffen geŽist, maar de rechter deelde werkstraffen tot 60 uur uit.

Het OM eist sinds een aantal jaar structureel hogere straffen voor wandaden die tijdens de jaarwisseling worden gepleegd, namelijk 75 procent hoger dan anders. Wanneer het gaat om geweld tegen bijvoorbeeld politie of hulpverleners, eist het OM 200 procent hogere straffen.

Politiebond ACP wil af van het supersnelrecht. 'Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven. En als ze dan horen dat er een taakstraf volgt, zakt de moed ze in de schoenen', zei ACP-vicevoorzitter Wiep van der Pal donderdag in EenVandaag.

In Rotterdam stonden donderdag twee verdachten terecht voor misdragingen tegen hulpverleners en beveiligers tijdens de oudejaarsnacht in de Maasstad. Een moet 10 weken de cel in, een ander 6 weken. Beide straffen zijn gelijk aan de eisen van de aanklager.

In Den Haag stonden donderdag nog vijf verdachten van oud-en-nieuwgeweld voor de politierechter. Anders dan woensdag legde de rechter nu wel celstraffen op, maar nog steeds niet met de jaarwisseling als verzwarende omstandigheid.

Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV wil opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de 'belachelijk lage straffen' die 'het oudjaarstuig' zijn opgelegd, liet ze donderdag weten. Mevrouw Helder lijkt slimmer dan de Heer Bontes van die zelfde PPV. Bontes vond in een TV programma dat politiemensen karate moesten gaan leren dan zouden zij meer respect afdwingen. Dat was een mooie opmerking van meneer Bontes. Het lijkt mij dat de politie niet echt respect krijgt als iemand er met de straf vanaf komt zoals in Den Haag. Ik vind overigens die in Rotterdam ook te laag, maar goed, ook de minister krijgt het maar niet voor elkaar...

...Terug