Nieuwsarchief
Veiligheid in de haven
23 January 2013 - In de media []

Overheidsdiensten schieten door met hun veiligheidsvoorschriften in de Rotterdamse haven. Dat zegt havenman Wim van Sluis. Volgens hem is er zelfs sprake van een heksenjacht.

'Meer aandacht veiligheid in haven Rotterdam'

Van Sluis neemt vanavond afscheid als voorzitter van Deltalinqs, dat de belangen behartigt van logistieke en industriŽle bedrijven in de Rijnmond. Hij reageert met zijn uitspraken op de veiligheidsproblemen bij Odfjell. Op verzoek van GroenLinks kwam de gemeenteraad van Rotterdam donderdag bijeen voor een spoeddebat over het Noorse tankopslagbedrijf.

Een uitzondering, noemt Van Sluis de situatie daar. "Wereldwijd staat de Rotterdamse haven in de top 5 op het gebied van veiligheid. Maar als er tegenwoordig ergens een reukje of stofje wordt ontdekt, dan raakt iedereen meteen in paniek. Het is voor bijvoorbeeld raadsleden dan ook makkelijk scoren. Iemand roept dat er iets niet deugt en de pers pikt dat op. Dan heb je aandacht. Wij willen dat graag weer in normale proporties terugbrengen."

Als voorbeeld refereert Van Sluis aan een Turks bedrijf dat in 2006 een nieuwe fabriek bouwde in de Rotterdamse haven. "Het was toen nog gebruikelijk om de controlekamer in de fabriek te plaatsen. Tegenwoordig hebben de autoriteiten zo'n controlekamer er liever buiten. De arbeidsinspectie schreef voor dat de verhuizing naar zo'n portocabin binnen een week gebeurd moest zijn. Dat hebben ze dan ook gedaan. Toen kwam er ineens een andere overheidsdienst kijken die zei dat ze voor zo'n tijdelijke oplossing een vergunning nodig hebben. En zoiets duurt dan weer acht weken."

Ik wil zelf als voorbeeld dan wel Odfjell aanhalen. Kom op zeg meneer van Sluis. Ik weet niet of u dicht bij de risico gebieden woont, maar wij hier in Hoogvliet bijvoorbeeld, willen heel graag die scherpe controles houden. Wij zijn daar heel blij mee. Die bedrijven kunnen dat best betalen en die hebben daar alleen maar een "beetje" last van. Laten wij vooral niet doen of er niets aan de hand is. Als er ergens geld te besparen is dan zijn er bedrijven die dat als eerste op de veiligheid doen en daar zijn wij in Hoogvliet dan weer niet blij mee.
 

...Terug