Nieuwsarchief
Hoax en een prettig weekend
01 February 2013 - In de media [jan koopmans]

Heeft u wel eens gehoord van een hoax? Dit is de betekenis van het Engelse woord:  in de maling nemen; voor de gek houden; foppen; te pakken nemen. Dit woord wordt gebruikt voor valse berichten die in omloop zijn op bijvoorbeeld Facebook, of in uw email. Meestal staat er onder zo'n bericht dat je hem door moet sturen of moet delen met zoveel mogelijk mensen. Zo zag ik een berichtje op facebook over sleutelhangers die uitgedeeld worden bij benzinestations. Als je zo'n sleutelhanger aanpakt dan kunnen criminelen, meestal van oost-europese oorsprong natuurlijk, je naar je huis volgen. Het eerste wat je moet doen bij zo'n bericht is je afvragen of het logisch is? Waarom zou een crimineel eerst sleutelhangers uitdelen, vervolgens mensen gaan volgen naar huis en dan bekijken of ze misschien gaan inbreken. Of heeft een crimineel genoeg keus om in te breken? Bijvoorbeeld bijna overal. Dus waarom sleutelhangers uitdelen? Op zich zou je zeggen nou en? Een onschuldige valse melding? Maar toch werkt het mee aan allerlei vreemde verhalen over inbrekende oost-europeanen die gewoon niet waar zijn.  Het gevolg is dat mensen zich onveilig gaan voelen.  

Regelmatig zie ik berichten voorbij komen over tekens op muren waaraan inbrekers zouden kunnen zien wat er binnen te halen valt. Mensen, ze zijn allemaal niet waar en veroorzaken alleen maar onrust. Ook vermissingen die op internet staan zijn vaak al weer achterhaald. Op zich ook geen probleem zou je zeggen, maar, die keren dat het echt nodig is worden hierdoor vaak over het hoofd gezien. Ik zou zeggen bij al dit soort dingen, even zoeken op google en u krijgt vaak veel informatie over dit soort berichten. Heel vaak blijkt dat mensen al weer teruggevonden zijn en het bericht blijft maar rondgaan.  Geloof dus niet alles wat op internet terecht komt.

Ik las verder op internet dat de gemeente Rotterdam het gebruik van drugs in de openbare ruimte niet mag verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat heeft de kantonrechter in Rotterdam deze week bepaald. De rechter gaat daarmee in tegen een uitspraak in eenzelfde zaak in oktober in Amsterdam. Toen kon een lokaal blowverbod wel door de beugel.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam en Amsterdam hadden proefprocessen aangespannen nadat de Raad van State in juli het blowverbod op straat had teruggefloten. In beide steden was het verbod opgenomen in de APV. De Raad van State keurde dat echter af omdat het in strijd is met het landelijke gedoogbeleid. De bepalingen regelden iets wat al vastligt in een hogere wet, namelijk de Opiumwet.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechter. Justitie benadrukt verder dat blowen nu niet zomaar is toegestaan. Overlast door drugs kan ook op andere manieren aangepakt worden volgens hen.

Tja, zo zie je maar de gemeente gaat ook wel eens te ver in het regelen van haar zaken. Ik ben benieuwd of al die mensen die daar een bekeuring voor gekregen hebben hun geld terug krijgen. Ik denk het niet...

 

Prettig weekend.

 

 

...Terug