Nieuwsarchief
‘Het beste wapen is je mond’
28 March 2013 - In de media [versgeperst]

Op de antillen is de film van Vincent van den Broek ook opgevallen:

26-03-2013 13:39 | NIEUWS | Pieter Hofmann

Versgeperst.com vuurwapens Versgeperst rotterdam NIEUWS jeugd Hoogvliet documentaire Curaçao  kogelshebbengeennamen docu2 127x85CURAÇAO - Documentairemaker Vincent van den Broek heeft een documentaire gemaakt over Curaçaose jongeren uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Aanleiding waren diverse schietincidenten waar Curaçaoënaars bij betrokken waren. Versgeperst.com sprak met Van den Broek.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was gisteravond aanwezig bij de première van ‘Kogels Hebben Geen Namen'. Volgens Van den Broek ontving de burgervader de documentaire met tevredenheid. "Aboutaleb was vooral blij dat er initiatief vanuit de gemeenschap genomen is om de problematiek bespreekbaar te maken." Het viel de documentairemaker vooral in het begin op dat mensen huiverig waren om mee te werken.

Beginfase
"Mensen dachten in de beginfase dat ik het verhaal van een verkeerde manier zou belichten. In de krant lees je vooral eenzijdige verhalen. Ik ben als documentairemaker juist op zoek naar een zo objectief mogelijke waarneming." In de documentaire vertellen Curaçaose jongeren en familieleden over het straatleven in de buurt, waar de problemen vandaan komen en hoe ze daarmee omgingen. Hulpverleners, politieagenten en maatschappelijk werkers komen niet aan het woord.

Openhartig
De documentairemaker merkte op dat het voor de deelnemers soms totaal nieuw was om überhaupt hun verhaal te doen, laat staan om zo openhartig voor een camera hun verhaal te vertellen. "Dat is ook wat de film in wezen aandraagt: doe je mond open, ga met elkaar communiceren. Aboutaleb zei het treffend: ‘het beste wapen is je mond'. Een wapen is eigenlijk een laffe, onpersoonlijke manier van zaken afhandelen."

Gemeenschap
In de meeste documentaires komen de personages in beeld met naam en achtergrond. "Ik heb er bewust voor gekozen om hun namen niet in beeld te brengen. Ze vertellen namelijk over de problematiek die speelt in een gemeenschap. De personages in de documentaire kennen elkaar niet, terwijl je dat als kijker niet direct doorhebt. Dat wijst er indirect op dat zij het verhaal vertelden namens een hele gemeenschap, en niet per sé als individu. Ik heb mezelf daarom ook bewust op de achtergrond gehouden." De documentaire is via YouTube te zien (zie onder). Rapper Teddo Juice (K-Liber) nam een nummer op voor de documentaire.

...Terug