Nieuwsarchief
prettig weekend
25 May 2013 - In de media []

Volgende week 1 juni heeft "buurt bestuurt" een zwerfvuilopruimactie georganiseerd in heel Hoogvliet. Na afloop gratis Bram Ladage patat en ijs van Albert Heijn. Wil je meedoen. Laat het even weten. Leuk om een keer met zijn allen iets te doen aan rommel die blijft liggen. Toen ik eens een beetje stond op te scheppen over Buurt Bestuurt, hoorde ik een oud raadslid zeggen, ja, vroeger had iedere wijk van Hoogvliet, in het kader van medezeggenschap over de buitenruimte, zijn eigen WOB. Mensen waren hier actief in het signaleren van knelpunten, deelden mee in de besluitvorming rond bomenkap en herplanten, beslisten kortom mee over wat er in hun woongebied aan de hand was. Er werd regelmatig geschouwd en de gemeentewerf had de taak/opdracht om zaken te regelen. De meeste mensen vonden dat deze manier van bewonersparticipatie wel voldeed.

Toch vonden een aantal mensen in de deelgemeente dat het maar eens afgelopen moest zijn, omdat die WOB's geld kostten en ze waren natuurlijk ook lastig. En daar zit hem nu net een leermomentje. Het is ook maar net wie het voor het zeggen heeft in het bestuur van een stad of een deelgemeente. Wij, van Nieuw Hoogvliet, vonden dat nu juist bewoners moesten zeggen hoe zij vonden dat het er om hun woning uit moest zien. En nu vond de landelijke regering ingefluisterd door onze eigen Leefbaar Rotterdam dat dit nu juist niet moest, omdat dit teveel geld kost. Dus weg met de deelgemeenten. Ondertussen waren de machtsverhoudingen in de Rotterdamse gemeenteraad weer veranderd en daar vond men nu weer dat het wel bij de bewoners moest liggen. Maar dat was te laat want Den Haag had de deelgemeenten al gewist. Wij krijgen er nu iets voor terug in Hoogvliet wat lijkt op wat wij hadden, deze keer met wat minder bevoegdheden. Je kan het vergelijken met een paar mensen die straks bij elkaar gaan zitten en mogen stemmen of iets wel door gaat of niet. Meer niet.

Waar het dus volgend jaar met de verkiezingen eigenlijk allemaal om gaat is, of u iets te zeggen wil houden over uw woonomgeving. Als u al gaat stemmen, kijk dan of u daar nu juist wel iets over te zeggen wilt houden of op een partij gaat stemmen die vind dat dit te duur is.  

...Terug