Nieuwsarchief
Maak van Stadsinitiatief een Gebiedsinitiatief
31 May 2013 - In de media []

Moeten we het Stadsinitiatief wel of niet verlengen bij een nieuw college in 2014? Zijn kleinschaligere initiatieven niet beter voor bewoners van Rotterdam?

Plof! Daar vielen weer eens vijf enveloppen op de deurmat. Of we even willen stemmen op n van de zeven initiatieven bedacht door Rotterdammers. Er ligt voor het beste idee maar liefst 2,5 miljoen te wachten op de plank bij de gemeente. Afgezien of men n van de zeven initiatieven wil omarmen gruwelen de bewoners van de havenstad aan de Maas over deze vorm van geldverspilling.


D66

Het Stadsinitiatief was een idee van D66 en kreeg daarvoor de handen op elkaar van de overige coalitiepartijen die in dit college zitten. Daarnaast is er een jury aanwezig die zeven initiatieven hebben gekozen uit 120 inzendingen. Het beste idee krijgt dus de 2,5 miljoen euro om haar plan tot uitvoer te brengen, en als er nog wat geld over is gaat dit naar het idee wat op de tweede plaats is geindigd. Dit is zo'n beetje globaal het Stadsinitiatief.


Nut

Vorig jaar werd dus de Luchtbrug gerealiseerd in het centrum van de stad. Leuk maar was is het nut van het bouwwerk als je een Zuiderling bent. Ik ga nou niet even naar de stad om over dat ding heen te lopen, zo boeiend is dat ook weer niet. Met zulke projecten krijg je dat er met een scheef oog door de Rotterdammer gekeken wordt naar wat zij zien als een geldverslindend project. Zij hadden liever in tijden van crisis gezien dat het geld beter besteedt zou worden, en dat is ook wel een terechte opmerking. Het bevreemd wel dat vier van de zeven initiatieven zijdelings te maken hebben gehad met bezuinigingen van de laatste jaren of commercieel ten onder zijn gegaan.


Bezuinigingen

Neem "Urban Hotspring" een drijvend zwembad in de Maas. Erg vindingrijk, maar de laatste jaren heeft de gemeente alle binnen- en buitenzwembaden gesloten. Of het Popkantoor, leuk en gezellig, maar een startsubsidie van 2,5 miljoen zal voor de komende jaren niet genoeg zijn om het draaiende te houden. Het blijkt dat een poppodium zichzelf niet kan bedruipen. Daar zijn voorbeelden van. Elk jaar zal er weer geld bij moeten. De "Schaatsbaan" een leuk plan wat misschien nog het meest aanspreekt. Alleen de locatie lijkt een beetje onhandig en het is tijdelijk. "Ravottuh" maakt de beste kans. Op meerdere plaatsen in de stad worden tien plekken omgebouwd tot avontuurlijke speel- en ontmoetingsplekken voor kinderen.


Beste initiatief

Los gezien of je vr of tegenstander bent van het Stadsinitiatief, ik pleit voor meer spreiding van initiatieven. Dit kan alleen maar door er Gebiedsinitiatieven van te maken, en het gereserveerde geld over de aanstaande Gebiedsbesturen uit te smeren. Op deze wijze kan de hele stad profiteren van ideen die door mensen worden aangedragen in een kleiner gebied. Het beste Stads(Gebieds)initiatief lijkt hiermee dan ook geboren.

uit:  http://www.dichtbij.nl/rotterdam-zuid/regionaal-nieuws/artikel/2824527/maak-van-stadsinitiatief-een-gebiedsinitiatief.aspx

 

...Terug