Nieuwsarchief
Heeft u een elektrische auto?
24 June 2013 - In de media []


Hoogvliet is binnenkort weer een aantal oplaadpunten voor elektrische auto's rijker.

Voor de Ajuinstraat, de Mandemakerstraat (bedrijventerrein Gadering) en de Middenbaan/Overhage (winkelcentrum Hoogvliet) zijn op dit moment aanvragen in behandeling. De oplaadplekken op het bedrijventerrein en bij het winkelcentrum zijn zijn gekozen vanwege hun goede bereikbaarheid en de grote in- en uitstroom van verkeer. De laadpalen zijn standaard voorzien van twee laadpunten.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De voertuigen zijn schoon, stil en zuinig. Dat betekent: geen uitstoot van vervuilende uitlaatgassen, geen herrie én een laag energieverbruik. De gebruiker van een elektrische auto ‘tankt' (groene) stroom en levert dus een bijdrage aan een schoner milieu en houdt meer geld over in zijn of haar portemonnee.
Met het plaatsen van oplaadpunten sluit Hoogvliet aan bij het stedelijk beleid. Rotterdam heeft de uitdaging om aan de ene kant de stad en de regio goed bereikbaar te houden en aan de andere kant de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit wordt onder andere bereikt door duurzame mobiliteit. Elektrisch rijden levert hier een bijdrage toe.

Dagelijks bestuur Hoogvliet enthousiast
Deelraadsvoorzitter Edwin Smid en tevens portefeuillehouder Economie en portefeuillehouder voor de openbare ruimte, Yvonne Bekker zijn enthousiast en juichen het toe dat er steeds meer oplaadpunten in Hoogvliet komen.
Edwin Smid: ‘vanuit economisch belang is het een goede ontwikkeling die tegelijkertijd het milieu spaart: de komst van het oplaadpunt geeft een extra impuls aan het winkelcentrum Hoogvliet en het bedrijventerrein Gadering. Net als in de tijd toen de pinautomaten kwamen. Mensen met een elektrische auto kunnen boodschappen doen en tegelijkertijd wordt hun auto opgeladen.'
Yvonne Bekker vult aan: ‘wij vinden het belangrijk om goede faciliteiten te bieden die de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte in Hoogvliet vergroten. Dit geeft ook een impuls aan de dienstverlening. De openbare ruimte wordt zo nuttig gebruikt en het levert ook wat op.'

Hoe werkt het?
Zowel particulieren als bedrijven die niet op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen een openbaar oplaadpunt aanvragen. Dit openbare oplaadpunt is door iedereen met een elektrische auto te gebruiken. Voor een laadpunt op eigen terrein is een subsidie beschikbaar. Op openbare parkeerplaatsen zijn de oplaadpunten duidelijk te herkennen op speciaal daarvoor gereserveerde parkeerplaatsen. Dus er is altijd garantie dat men er terecht kan. Het oplaadpunt werkt met een landelijke laadpas, die bij een laadabonnement wordt geleverd. Diverse bedrijven bieden een abonnement aan.

Subsidie
Voor particulieren en bedrijven die op eigen terrein kunnen parkeren, is er een subsidieregeling voor de aanleg van een laadpunt. De gemeente verstrekt subsidies op de aanschaf van een oplaadpunt op eigen terrein en het stroomverbruik voor het eerste jaar. De gemeente betaalt de kosten van plaatsing tot een maximum van €1000,-. Gebruikers van groene stroom ontvangen een vergoeding voor het eerste jaar stroomgebruik van €450,- .
De regeling loopt tot eind 2014. Er geldt een maximum aantal deelnemers, op tijd een aanvraag indienen is dus belangrijk.

 

...Terug