Nieuwsarchief
graaiers en een prettig weekend
13 July 2013 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

 Sommige woorden verliezen in de loop der tijd hun betekenis. Een woord dat ik regelmatig voorbij zie komen is "integriteit".wat staat er op internet of in een woordenboek als ik naar dit woord zoek?  

Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd. Een integer persoon zal zijn doen niet laten beļnvloeden door oneigenlijke zaken.

Daar staat inderdaad dat het een karaktereigenschap is. Volgens mij is daar nu juist iets waar veel mensen geen rekening mee houden.

Je kan je zelf natuurlijk heel integer noemen, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook bent. Het is al helemaal niet goed als je dat van je zelf zegt, je kan dat beter laten zien in je handelen. Het is namelijk een karaktereigenschap. Dus niet iedereen die van zichzelf vind dat hij zo is, is ook echt zo. Zeggen dat je heel integer gehandeld hebt en ondertussen jezelf tonnen salaris toebedelen vanuit een pot die het publiek bij elkaar gespaard heeft is niet meer van deze tijd. Je kan je zelf wel erg integer vinden, maar dat is het mooi niet.

Laten wij het woord integer gewoon uit het woordenboek schrappen. Daar maken momenteel veel te veel mensen misbruik van, precies zo als het woord "respect".  Weg met die woorden die dubbele betekenissen hebben. Ze zijn verpest door de mensen die het hards hebben geroepen dat zij integer zijn en al lang door de mand gevallen zijn. Het is ons geld beste graaiers. Wij, als publiek hebben jullie jaren betaald en dat kan best wat minder, daar hebben wij geen "respect"voor.

prettig weekend

...Terug