Nieuwsarchief
Prettig weekend
20 July 2013 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Toevallig zie ik hem op internet voorbij komen. "het aantal schietincidenten in Rotterdam neemt af".  Op het stuk konden mensen reageren en dan zie je dat niemand dit soort berichten nog voor waar aan neemt. Het aantal woninginbraken daalt. Het aantal berovingen daalt. Het aantal overvallen daalt. Hoe kan dat nou, want als je in de loop van de jaren al die dalingen optelt zou Nederland nu criminaliteit vrij moeten zijn. Het is natuurlijk zo, dat de stijgingen nooit in de krant staan.

Dat het aantal overvallen stijgt, is niet iets waar de inwoners van een stad nu lekkerder door gaan slapen, maar het gebeurd wel. Het kan best zijn dat er na een daling van de cijfers, die breed uitgemeten wordt, er volgende week ineens tien schietpartijen in een week zijn. Dat betekend een stijging waar niemand trots op is. Die komt dus niet in de krant. Het hoofd van een van de afdelingen binnen de politie die er eigenlijk voor zou moeten zorgen dat het allemaal wat minder wordt, staat zichzelf niet op de schouder te slaan bij de presentatie van die cijfertjes.

Je kunt dus het best veel reclame maken voor een verbetering als die cijfers op een bepaald moment beter zijn dan anders. En die komen dan ook in de krant. Als er een tijdje niet ingebroken wordt, komt dat niet doordat er ergens heel hard gewerkt wordt door de politie, want dat gebeurd wel. Nee, het komt gewoon omdat het op dat moment ergens anders wat makkelijker gaat of omdat bij toeval die crimineel net in de gevangenis zitten. En dan komt het grote probleem. Hoe lang gaat die inbreker dan de gevangenis is? Nou, beste mensen, reken maar op niet langer dan een jaar. Dat is best een strenge straf voor een inbreker. Na een maand of drie is die weer vrij. Daarna moet de politie opnieuw weer heel erg zijn best doen om hem weer achter de tralies te krijgen. Die zijn dus jaren bezig met de hele tijd de zelfde persoon. Het resultaat is dat de cijfers weer omhoog gaan en die ga je niet in de krant vinden.

Wat ik nog even wil zeggen. Spreek met uw buren af wanneer u met vakantie gaat. (tenzij uw buurman een inbreker is misschien) Houd het huis van uw buren een beetje in de gaten en bel 112 als u iets verdachts bemerkt. Niet dat 0900 bellen. U krijgt niet de juiste mensen aan de telefoon als het 0900 nummer belt. Gewoon 112. Vraag naar de politie en vertel wat er volgens u aan de hand is. Vertel welke straat het is en welk huisnummer. De politieagenten die naar uw woning komen willen maar wat graag een inbreker aanhouden en die zijn er dus als het even kan best snel.

Ik hoop dat u dit laatste allemaal niet nodig heeft dus wens ik u een fijne vakantie en voor de thuisblijvers een fijn weekend.

...Terug