Nieuwsarchief
Onbeperkt drinken voor vijftien euro? Prettig weekend!
24 August 2013 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Het zal in Rotterdam niet snel gebeuren dat je in een disco voor een vast bedrag onbeperkt mag drinken, zoals bij de Arnhemse club The Level.

De gemeente Rotterdam heeft met horecaondernemers van de twee grote uitgaansgebieden in de stad een convenant gesloten dat zij geen happy hours aanbieden. „We doen niet aan 'prijsdrinken'", laat een woordvoerder van de gemeente vrijdag weten.

Rotterdam begint in september met de alcoholcontroles die gemeenten sinds januari zelf moeten doen. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat vooral sportkantines de Drank- en Horecawet niet zo nauw nemen. In 90 procent van de gevallen konden jongeren onder de 16 gewoon alcohol kopen. In de horeca ging het beter, vooral omdat jongeren al aan de deur werden geweigerd. Kwamen ze wel binnen, dan konden ze ook drank kopen.

Maar als die jongeren dan ook maar 1 dag ouder zijn dan mag alles onbeperkt. Horeca ondernemers horen geen drank te schenken aan personen die duidelijk onder invloed zijn. Sterker nog, dat is gewoon verboden. Daar storen veel horeca ondernemers, de goede daargelaten, zich niet aan. Jongeren, maar ook ouderen, gieten zich onbeperkt vol en laten nogal eens een spoor van ellende achter, die allerlei verschillende hulpdiensten weer mogen opknappen. Mijn ervaring is dat ook in de sportkantines nogal eens te veel gedronken wordt, maar dat de sociale controle daar veel groter is, waardoor het meestal niet zo uit de hand loopt.

Wat haalt die Arnhemse club in vredesnaam in zijn hoofd om dit te doen? Maar goed, ze zijn even lekker in het nieuws geweest  en dat is voor zo'n club natuurlijk ook belangrijk, gratis reclame, wat wil je nog meer. Ik denk dat wij hier en daar nog wel meer van dit soort stunts te zien krijgen, want goedkoper kan je geen reclame maken. Je kunt altijd nog zeggen dat het allemaal niet door gaat vanwege de protesten.

Prettig weekend!

...Terug