Nieuwsarchief
Excursie naar rioolzuivering Spijkenisse
25 October 2013 - In de media []

Waterschap Hollandse Delta zuivert jaarlijks miljoenen liter afvalwater van ruim 850.000 mensen. Een van de zuiveringsinstallaties ligt in Spijkenisse, in de Maaswijk. Dichtbij-meeschrijver Roel van Deursen is er, uiteraard met fototoestel en camera, een kijkje gaan nemen.

Hij vertelt: "Het afvalwater bestaat uit het water dat door de wc, de gootsteen, de wasbak en het doucheputje in het riool verdwijnt. Daarnaast komt er via regenpijpen en straatputten veel regenwater in het riool terecht. Het water wordt voor 95 % schoongemaakt en terug gepompt naar de Oude Maas. Groot probleem zijn de huidige WC doekjes, die kunnen niet worden afgebroken door bacteriŽn. Stuk voor stuk worden ze machinaal uit het afvalwater gevist. Aan het eind van het proces, dat geheel computergestuurd wordt uitgevoerd, blijft er een harde substantie over. Die wordt met speciale vrachtwagens (zoals in de film) afgevoerd naar Dordrecht. Daar wordt het verbrand en komt er nieuwe  energie beschikbaar."

zie verder: http://www.dichtbij.nl/botlek/regionaal-nieuws/artikel/3125293/excursie-naar-rioolzuivering-spijkenisse.aspx

 

...Terug