Nieuwsarchief
Minder politiek, meer buurt. Dat is de essentie van gebiedscommissies volgens Rotterdam
01 November 2013 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Via de gebiedscommissies kunnen alle Rotterdammers - actieve buurtbewoners, ondernemers of maatschappelijke organisaties in een gebied- directer invloed uitoefenen op het wel en wee van hun wijken: door zichzelf verkiesbaar te stellen of door actieve betrokkenheid bij het maken van de gebiedsplannen voor hun gebied.

Binnen de geografische grenzen van de veertien deelgemeenten komen vanaf 2014 gebiedscommissies. De deelgemeentebesturen (dagelijks bestuur en deelgemeenteraad) worden opgeheven. De gebiedscommissie vertegenwoordigt de inwoners van dat gebied: de leden zijn de ogen en oren van een gebied voor het stadsbestuur. De commissie bestaat uit negen tot vijftien leden, afhankelijk van de grootte van het gebied, bekijk het overzicht per gebied. De leden hoeven niet aangesloten te zijn bij een politieke partij.

De commissie heeft een voorzitter en mogelijk een vice-voorzitter. De kandidaat die de meeste stemmen heeft behaald, wordt in principe de voorzitter, tenzij de gebiedscommissie iemand anders aanwijst. Daarnaast is het mogelijk om maximaal twee vice-voorzitters aan te wijzen. De voorzitter (en mogelijke vice-voorzitter(s)) zijn belast met het voorbereiden van de vergaderingen van de gebiedscommissie. De gebiedscommissie neemt als geheel beslissingen.

Dat zal allemaal wel waar zijn. Maar die beslissingen zijn geen beslissingen zoals de besluiten in de deelgemeente. Er zal nog maar een beperkt budget zijn om wat kleine dingen te organiseren.  Ook wij hadden het graag anders gezien. Wij hadden de deelgemeenten juist liever onafhankelijker gezien. Dat was ook nog eens goedkoper geweest. Deze nieuwe organisatie gaat zoals het er nu uit ziet juist duurder worden. Jammer dat dit argument ooit door Leefbaar Rotterdam gebruikt, om de deelgemeenten op te heffen, geen houd meer snijdt.

Moet je er dan maar mee stoppen? Het lijkt mij niet. Voor mij als raadslid heb ik een tijd geleden al eens laten weten, dat er na een tijdje een ander voor mij moest komen. Iemand met frisse ideeŽn en een andere werk en denkwijze. Dat is wat mij binnen de IBP altijd zo ergerde. Die mensen die al jaren op die zelfde stoel zaten en waar niets meer uit kwam en die niets meer wilden doen. "Dat kan niet" was daar een veel gehoorde zin. Zodra de nieuwe fractievoorzitter haar plaats in nam merkte je ook daar meteen een verandering. Niets ten nadelen van de vorige, maar het is gewoon nodig om af en toe eens andere geluiden te horen, hoezeer je ook zelf denkt dat je het bij het rechte eind hebt.  Jammer dus dat zij dan juist nu stoppen.

Volgens Joop van der Hor hebben insiders laten weten dat Edwin Smid de nieuwe voorzitter wil worden van de gebiedscommissie.  Nou Joop, die "insiders" ken ik nu onderhand wel.

Prettig weekend

 

 

...Terug