Nieuwsarchief
jaaroverzicht Nieuw Hoogvliet
27 December 2013 - Nieuwsbericht [Jan Koopmans]

Zoals gebruikelijk zo tegen het einde van het jaar krijgt u van ons altijd een jaar overzicht, waar wij ons globaal mee bezig hebben gehouden.

Begin januari wisten de deelgemeenten waar zij aan toe waren. Het werden stadskwartieren. Wat bedoeld was als een bezuiniging, gaat straks vermoedelijk veel meer kosten, maar wij gaan zien waar het toe leidt.

De rechter in Rotterdam vond dat geweld tijdens de jaarwisseling wél zwaarder moet worden bestraft dan geweld op een normale uitgaansavond. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rotterdamse politierechter vandaag. De politierechter in Den Haag zei een dag eerder nog dat oudejaarsnacht een uitgaansnacht als alle andere is. Voor het eerst waren er doden gevallen en ik voorspel dat dit er dit jaar meer zullen worden gezien het spul dat al aangetroffen is.

Stichting Ankh, Inloophuis Hoogvliet, organiseerde op 4 februari a.s. een "Lampionnen optocht". 4 februari was benoemd als Wereld Kankerdag. Inloophuis is een '(t)huis voor mensen met kanker. Ook hun naasten kunnen hier terecht voor een praatje of kunnen meedoen aan diverse activiteiten. 

10 januari was de Nieuwjaarsreceptie in onze deelgemeente De receptie werd nog een keer gehouden in de Stadswinkel die in dit zelfde jaar gesloten zou worden. Als vanouds met de nieuwjaarsrede van deelraadsvoorzitter Edwin Smid en de bekendmaking van de ‘Vrijwilliger van het jaar 2012'.  De toespraak van de voorzitter kunt u hier lezen:  http://www.nieuwhoogvliet.nl/nieuws.php?MenuId=9&Archief=true&Id=1571

"buurt bestuurt" begint steeds meer vaste vorm te krijgen. Ik zou vooral willen zeggen aan alle deelnemers, laat weten wat u niet lekker vind gaan. Bespreek het in de groep en laat het ons weten. Wij willen het alleen maar beter maken. Het was ook het jaar van het rapport van de rekenkamer over het cultuurhuis en het (wat mij betreft) onzinnige debat daarna.

De kogel ging door de kerk. Het milieupark in Hoogvliet ging gewoon dicht ondanks de protesten uit onze deelgemeenteraad. Alvast een voorproefje van wat er komen gaat als de deelraad er straks niet meer is. Eventjes dachten wij dat wij het wel voor elkaar hadden met het afschaffen van de hondenbelasting. Helaas, zover is het nog niet de gemeente brengen alles in stelling om het afschaffen tegen te gaan. Ik begreep dat de zaak bij het Europese hof ligt.

2013 kregen wij ook te horen dat onze "sporthal motie" uitgevoerd werd. Dat was gunstig maar kostte wel weer veel geld bleek later. Ook met het betaald parkeren hebben wij ons bemoeid. Aan de hand van schriftelijke vragen heeft onze voorzitter de winkeliers bij elkaar gekregen en die hebben er zelf vervolgens voor gezorgd dat wij geen betaald parkeren hebben rondom het winkelcentrum.

Regelmatig krijgen wij te maken met klachten over paardenpoep. Dat blijkt toch een steeds terugkerend probleem. Hoewel niet heel Hoogvliet daar over klaagt en ik weet dat veel paardenliefhebbers de boel ook weer opruimen blijft er nog wel eens wat liggen. Daar vallen mensen natuurlijk over. (of ze gaan er in staan) Maar, alle gekheid op een stokje, ik hoop dat dit in 2014 helemaal over is. Ik bedoel natuurlijk niet de klachten zelf, maar meer dat er niets meer te klagen valt!

Er waren weer even geruchten dat de hondenpoepzuiger werd weg bezuinigd! Dat bleek gelukkig niet waren. In Hoogvliet is altijd een hardnekkig geruchten circuit. Je kunt natuurlijk zeggen dat het slecht is, maar het betekend natuurlijk wel dat mensen contact met elkaar hebben.  2013 was ook het jaar van de wasstraat aan de Duifhuisweg. Wij hebben daar geprobeerd samen met de bewoners actie te gaan voeren, maar de echte bereidheid daartoe was niet aanwezig. Het is gebleven bij het verspreiden van folders door ons althans. De eerste ronde hebben de bewoners gewonnen, maar er komt nog een beroepsprocedure door de eigenaar van het BP station.  Ik heb mij ook nog even kwaad gemaakt om de kritiek van de Turkse regering over de opvang van kinderen met een Turkse achtergrond door jeugdzorg. Veel kritiek vanuit een gedeelte van onze Turkse medebewoners en met je armen over elkaar blijven staan en je niet aanmelden als pleeggezin. Dan moet je ook niet zeuren!

Nieuw Hoogvliet heeft in 2013 vragen gesteld over de opslag op het parkeerterrein van de Endenhout. Daar is een bedrijf dat met gasleidingen bezig is het parkeerterrein langzaam aan het om toveren tot een bedrijven terrein. Zelfs de container voor de ouden kleding was verplaatst zodat ze nog meer plek hebben. Ondertussen werden bijna dertig parkeerplaatsen ingepikt het werd toch echt tijd dat zij een keer gingen verkassen. Gelukkig gebeurde dat ook,.

In maart werd de eerste gesponsorde rotonde geopend door Patrick Nieuwveld, die er zijn reclame voor zijn snackbar op mocht plaatsen. Andere rotondes volgden al snel. Nieuw Hoogvliet had een tijd geleden tijdens een begroting al gevraagd om deze manier van onderhoud, om de kosten te drukken. In maart werd ook de door Vincent van den Broek gemaakte film "kogels hebben geen namen" uitgebracht. Er werd nog veel over gepraat en dat was nu precies de bedoeling. Wilt u hem nog eens zien?  http://youtu.be/le-DOXRkIH4

Wij kregen in maart ook te horen dat het midzomer feest er weer kwam, met alles er op en er aan. Niet meer precies op midzomer, maar een kniesoor die daar op  let. Er was weel een gezellige markt bij, ongeveer zoiets als het oude kunstkop.

De raad kreeg ook te horen hoe het toekomstige bestuur er uit gaat zien. U kunt dit nog een keer onder deze link bekijken.. http://www.nieuwhoogvliet.nl/Upload/20130419_ontwerp%20besluit%20college%20Rotterdam%20beleidslijn%20uitwerking%20gebiedscommissies.pdf

Naar aanleiding van de inspraak tijdens een raadsvergadering van iemand die mogelijk zelf niet meer precies wist wat hij nu eigenlijk aan het vertellen was, hebben wij een verandering in het reglement voorgesteld. Dit werd aangenomen. Vanaf dat moment was het iets eenvoudiger voor de voorzitter om insprekers in uitzonderings gevallen het woord te ontnemen. Gelukkig is dit nooit gebruikt....

Op 4 mei was weer de dodenherdenking plaats in de dorpskerk. De stichting Vrienden van Hoogvliet organiseerde in samenwerking met de Stichting Veteranen Contactgroep Rijnmond de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk aan de Achterweg.  In mei kwamen ook de eerste berichten dat onze stadsgevangenis weg zou gaan. Later werd dit door onze minister weer ingetrokken, maar aantal partijen gebruikten dit om het veiligheid gevoel van de bewoners af te laten brokkelen. Een slechte zaak vonden wij.

In dit zelfde voorjaar werd er een stukje grond tijdelijk aan bewoners van het BAD gebied ter beschikking gesteld. Ik denk dat die ondertussen wel weten hoe moeilijk het is om een zo'n stukje grond te onderhouden. Ik heb toch wel een hele tijd allerlei soorten groenten zien groeien op dit afgebakende stukje. Het lapje grond werd door Edwin Smid geopend met de ondertekening van een contract.

Dit was ook het jaar dat voor het eerst  in de AD Misdaadmeter onze buurgemeente  op de 44e plek staat; 14 plaatsen lager dan vorig jaar. Het AD vergeleek het aantal aangiftes in 2012 van de tien delicten die grote impact hebben op het veiligheidsgevoel. Dat zijn onder meer woninginbraak, mishandeling, overval, straatroof en autodiefstal. Ben benieuwd of dat nog steeds is. Dit was ook het jaar dat de verenigingen uitstel kregen voor de kostendekkende huur. Hoe dit gaat aflopen is nog steeds onzeker en wij maken ons daar ernstig zorgen over.

Wij kwamen er ook achter dat waar het dagelijks besuur van de deelgemeente Hoogvliet al ruim 70 % van haar beloften aan de inwoners heeft waar gemaakt, heeft het college van Rotterdam maar 3 van de 23 doelen gehaald die het zich bij zijn aantreden had gesteld. Dat schrijft de Rekenkamer Rotterdam donderdag aan de gemeenteraad na het tegen het licht houden van het collegewerkprogramma 2010-2014. Leuk om te weten Rotterdam... Goed gedaan! 

De voorjaarsnota hebben wij als Raad niet veel meer mee gedaan. Het bestuur opzadelen met allerlei opdrachten die naar aller waarschijnlijkheid toch niet meer uitgevoerd gaan worden is natuurlijk onzin! Opvallend was dat de politie in Hoogvliet lekker bezig was. Mensen met wapens, een aanrander en allerlei andere boeven werden aangehouden. Opgeruimd staat netjes en daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn. Mag ook wel eens gezegd worden en het blijkt uit al die aanhoudingen dat het echt nodig is. De tijd dat veel mensen vonden dat er meer sociale werkers in gezet moesten worden dan politie is voorlopig even voorbij. Oh, die tijd zal best ook wel weer een keer terug komen, maar ik hoop voorlopig even niet. Nu heb je ze allebei nodig natuurlijk en ze doen beiden goed werk, maar het is maar net wat je op een bepaald moment het belangrijkste vindt.

De Campus was op zoek naar bewoners voor de studio's in het woongebouw op de Campus Hoogvliet die waren bestemd voor jonge, ambitieuze mensen; tussen 18 en 30 jaar, in het bezit van een diploma op minimaal mbo 3-niveau die op zoek zijn naar nieuwe, betaalbare woonruimte.  In juli werden de handtekeningen tegen de wasstraat in Boomgaardshoek overhandigd aan Edwin Smid, voorzitter van de deelgemeente. Waar ging het ook weer over? Kijk dan even in de folder die u hier kunt downloaden of bekijken: http://www.nieuwhoogvliet.nl/Upload/20130606_duifhuisweg%20aktie.pdf

Op het plein van Villa Vonk aan de Othelloweg 8 - 10 werd in de zomervakantie bijna dagelijks gemozaïekt aan een 'social sofa'. Woensdag 24 juli aanstaande werd hiervoor het officiële startsein gegeven door Bart Voet, General manager van Shell Pernis en Ingeborg Hoogveld, Portefeuillehouder deelgemeente Hoogvliet. De bank wordt volledig gesponsord door Shell.

Het grote succes:  Op dinsdag 30 juli aanstaande werd de tijdelijke hondenspeeltuin Bello geopend door portefeuillehouder Yvonne Bekker. Het ging hier om een "tijdelijke" mobiele hondenspeeltuin in de wijk Boomgaardshoek. Honden mochten hier 2 maanden lang naar hartenlust rennen en spelen in het parkje naast de Gemeentewerf aan de Kapershoekseweg.  En een succes werd het!!    Augustus was er weer een fractiedag voor Nieuw Hoogvliet. Een hele middag praten over de toekomst van Hoogvliet door mensen die zich betrokken voelen bij hun Hoogvliet. Betrokken voelen bij de omgeving waar zij wonen, de straat waar zij wonen en wat daar allemaal goed en niet goed gaat.

Augustus was ook de maand dat De Hoogvlietse 'Miereneter' verhuisde  naar Düsseldorf. De sculptuur is daar onderdeel van een tentoonstelling over de maker van het beeld, Alexander Calder. Begin 2014 komt het kunstwerk weer terug naar Hoogvliet. Omdat de bewoners van Hoogvliet het beeld enkele maanden moeten missen krijgen Hoogvlieters gratis toegang tot deze tentoonstelling.

Le Tamanoir staat in Hoogvliet sinds 1965. Het is het enige monumentale werk van Calder in Nederland. De tentoonstelling in Düsseldorf opende op 7 september en is nog te bezoeken tot 12 januari 2014.

31 augustus was het feest in Hoogvliet. Nee, geen midzomerfeest maar wel met de zelfde muziek en het vuurwerk. In samenwerking met de winkeliersvereniging was er dan ook een Jaarmarkt op die zaterdag in het Winkelcentrum Hoogvliet, De taptoe en het vuurwerk was er die zelfde dag van 20:00 tot 23:30 Een gezellige en mooie afsluiting van de vakantieperiode, met een grote jaarmarkt, taptoe en vuurwerk dus. En ik had nog nooit zoveel mensen gezien bij het vuurwerk. Fijn dat het vuurwerk er weer was en ook weer op een plek waar iedereen er naar toe gaat precies zo als vorig jaar en alles weer georganiseerd door onze vrienden van Hoogvliet.

Na bijna twee jaar bouwen werd op dinsdag 1 oktober de Campus Hoogvliet opgeleverd door BAM Utiliteitsbouw en Wolter & Dros aan de gebruikers en eigenaren; de gemeente Rotterdam, Woonbron en de scholen; Zadkine, Penta College en Einstein Lyceum.

De mensen die in het oude deelgemeentegebouw werken moeten ook verhuizen. Zij gaan in een mooi nieuw gebouw werken en daar kunnen de Hoogvlieters straks ook terecht voor hun paspoort en rijbewijs en zo. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik nu van dat nieuwe plein moet denken bij de Binnenban. Ik wil eigenlijk niets liever dan er zo snel mogelijk voorbij lopen, of het zo snel mogelijk oversteken als ik in de sportwinkel moet zijn. Wij zullen het er mee moeten doen en misschien heeft iemand een leuk idee om die kale vlakte iets aantrekkelijker te maken?

Beste Provincie. Wij, de inwoners van Spijkenisse en Hoogvliet, worden gedurende langere tijd lastig gevallen door allerlei instanties die ons proberen te hinderen in onze mobiliteit. Kruispunten bruggen en zelfs de metro was enige tijd niet het meest ideale vervoersmiddel om mee te reizen. Oktober was de maand van de verkeersopstoppingen. Door de afsluiting van de Hartelbrug en de nodige aanrijdingen en andere opstoppingen in de Botlektunnel leek Hoogvliet soms op een groot parkeerterrein. In die zelfde tijd werd ook nog eens onderhoud gepleegd aan de Metrolijn.  Elke week veranderen de op en afritten van de A15 bij Hoogvliet.

Samen met Cor van Hulst was ik aanwezig bij de bijeenkomst voor sportclubs in de deelgemeente. Deze keer ging het over het gebruik van de nieuwe sporthal. Mooi om weer eens bij elkaar te zitten en te kijken wat je zoal allemaal nodig hebt om de nieuwe sporthal in gebruik te nemen.  Ik kon vanuit mij raam zien hoe de fietsenstalling bij het metrostation Hoogvliet werd verbeterd. Dat ziet er een stuk beter uit.

Al met al was dit laatste jaar politiek gezien niet de opwindendste periode. De politieke partijen nemen als het goed is volgend jaar afscheid van de bewoners van Hoogvliet. Ik denk dat dit wel lukt, ook al zitten er nog steeds in alle partijen mensen die met de politiek te maken hebben. Ook de nieuwe partij die mee doet bestaat alleen maar uit voormalig politici. Dat is jammer! Persoonlijk had ik graag gezien dat er een partij had mee gedaan die helemaal niets met de oude politiek te maken had gehad, maar, ik snap dat je geen zin hebt in dat hele gedoe.  

Voor nu, wens ik iedereen een goed nieuw jaar.

Jan Koopmans

 

 

 

 

...Terug