Nieuwsarchief
(Nieuw) Hoogvliet proost !?!
09 January 2010 - Nieuwsbericht [Jacqueline Koonen ]

Afgelopen zondag was ik weereens bij een officiële bijeenkomst in de gemeente Schoten, Belgie.

Men die mij kent weet dat ik daar wel vaker ben, en daar af en toe iets van leer.

Het ging hier om de officiële nieuwjaarsreceptie.

 

In plaats van een standaard nieuwjaarsreceptie, waar in de regel meestal vooral de zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders plichtmatig met elkaar naar een toespraak luisteren en daarna rap huiswaarts keren, was dit een nieuwjaarsreceptie ECHT voor alle bewoners. En in plaats van een receptie op een doordeweekse dag, op een tijdstip dat de meeste mensen in de file staan vanuit hun werk naar huis, was dit op zondag. En was het allesbehalve saai.

 

Men noemt het daar : “Schoten Schol”.

In de weken voor 31/12/09 hangt de gemeente op veel duidelijke plekken een aanstekelijke affiche op, waarin zij alle Schotenaren uitnodigen om met hen te proosten op het nieuwe jaar. Midden in het dorp, op het marktplein.

 

De Schotenaren waren met meer dan 3.000 massaal op de afspraak om elkaar nieuwjaar te wensen en te klinken op het nieuwe jaar tijdens Schoten Schol. Het initiatief van het gemeentebestuur van Schoten kent steeds meer bijval. En niet omdat eten en drinken gratis was.

 

De sneeuw die de nacht voordien was gevallen hield maar weinig mensen thuis. Gezien de omstandigheden gingen vooral de glühwein, warme soep, koffie en natuurlijk de frietjes vlot over de toonbank. Het was soms even aanschuiven, maar wie geduld oefende werd daarvoor beloond.

 

Het leuke van dit initiatief vind ik het ongedwongen karakter. Natuurlijk liep de burgemeester er rond, gaf handjes, maakte tijd voor gesprekken. En natuurlijk was de rest van het college en raad hetzelfde aan het doen. Maar het was vooral leuk om dat je in een dergelijke leuke sfeer je buren, vrienden, bekenden, noem ze maar op, vrijwel gelijk een gelukkig nieuwjaar kan wensen.

 

En daarom denk ik dat in een Nieuw Hoogvliet zoiets ook moet kunnen. Want zo bruisend en eigenzinnig zijn wij toch zeker ook?

 

In 2007 was ik bij de avond Welkom nieuwe Schotenaren. Dat vond ik ook een fantastische mogelijkheid om (nieuwe) bewoners op een ongedwongen sfeer kennis te laten maken met hun woonplaats en al wat er te doen was en bij wie je moest zijn voor wat dan ook.

 

In ons nieuwsarchief valt daar best over te lezen, u moet wel bladeren door 2007/2008 en zelfs 2009; want het heeft ons Dagelijks Bestuur ruim 2 jaar gekost om van ons fractie-initiatief tot raadsvoorstel, naar een uiteindelijke uitvoering te gaan. Een uitvoering wat niet het bruisende karakter had zoals onze fractie voorzien had.  

 

Dus gaat Nieuw Hoogvliet dit nu anders aanpakken.

Hoe? Daar gaan we u natuurlijk van op de hoogte houden. Maar dit vond ik te leuk om dit met u nu al te delen.

 

Voor nu wens ik u en uw dierbaren een goed en gezond jaar toe.

 

Nieuw Hoogvliet; Proost!!!

 

 

Jacqueline Koonen 

 

 

...Terug