Nieuwsarchief
auteursrecht/eigendomsrecht
06 January 2010 - Ingezonden stuk [jan koopmans]Vrijwel elk werk, elektronisch of niet, is beschermd door het auteursrecht. Een beschermd werk verspreiden zonder toestemming is niet toegestaan. Wel gelden er uitzonderingen voor bijvoorbeeld citeren of een kopie voor strikt eigen gebruik

Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Auteursrecht (copyright) is de bekendste vorm van intellectueel eigendom. Vrijwel elk werk, elektronisch of niet, is beschermd door het auteursrecht. Ook foto's, software en muziek. Die bescherming ontstaat automatisch wanneer het wordt gemaakt. Het is dus niet nodig om auteursrecht aan te vragen. Ook een copyright notice is niet nodig. Een uitgebreidere introductie is Auteursrecht op Internet.

Het is niet toegestaan om een auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken of te verspreiden zonder toestemming (licentie) van de auteur. Dit speelt met name bij file sharing. Auteursrecht op Internet levert ook vele andere problemen op.

Wel kent het auteursrecht uitzonderingen: zo is citeren of het maken van een parodie toegestaan. Veel voorkomend is de kopie voor strikt eigen gebruik (thuiskopie). Deze mag altijd worden gemaakt, ook bij downloaden uit illegale bron.

------------------------------------------------------------------------------------------

Jan Koopmans wrote:

Geachte heer Engelfriet.

Naar aanleding van een splitsing in politieke partijen moest een website gesplitst worden. In verband met wat strubbelingen betreffende eigedomsrecht ed., heb ik een stukje van u gebruikt voor onze website.

Ik had dit beter eerst even aan u kunnen vragen, maar als u het niet goed vind haal ik het meteen weg. Ik heb in ieder geval aardig wat opgestoken van alle uitgebreide informatie die ik heb kunnen vinden. Het is de bedoeling dat het stukje op onze website ongeveer een week zou blijven staan. Verder verwijzen wij voor alle uitgebreide info naar de website waar wij de tekst vandaan hebben. 

-------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Geachte heer Koopmans,

Dit is geen enkel probleem!

U mag elk ander artikel van mij op deze zelfde manier overnemen.

Met vriendelijke groeten,

Arnoud Engelfriet

---------------------------------------------------------------------------

 

 

 

...Terug