Nieuwsarchief
Bomenbalans in Beverwijk
30 January 2010 - In de media [jan koopmans]

Bomenbalans Beverwijk ook dit jaar weer positief zo is er te lezen op internet.

Net als vorig jaar is de Bomenbalans van Beverwijk ook dit jaar weer positief. De resultaten van de balans over het plantseizoen 2008-2009 tonen dat er in Beverwijk dit jaar 283 bomen zijn verwijderd en 581 bomen aangeplant. Dit houdt in dat er in de afgelopen jaar 298 meer bomen zijn aangeplant dan gekapt. Van de verwijderde bomen zijn er 160 vanwege ziekte of afsterven verwijderd. Er zijn zeven bomen verwijderd omdat ze overlast veroorzaakten. In verband met de door de gemeente uitgevoerde herinrichtingen zijn dit jaar 116 bomen verwijderd. Zo lees ik. Het blijkt hier dan te gaan over het jaar 2009.


Dit jaar zijn er veel bomen verdwenen bij de herinrichtingen van het stationsgebied, de locatie van het Cruyff Court en het Willem Alexanderplantsoen. Er zijn veel bomen aangeplant op de locaties Kanaalweg, Meerestein, Prinsenhof en Zwaansmeer en het Willem Alexanderplantsoen. De bomen die vanwege ziekte of sterven zijn verwijderd zijn vaak 1 op 1 vervangen voor nieuwe bomen. Ook bomen die voor overlast zorgden zijn vervangen door soorten die minder overlast veroorzaken. Veel voorkomende natuurlijke oorzaken zijn de iepziekte, zwammen en ouderdom. De bomen die overlast veroorzaakten hadden veel last van luis.

Diversiteit
Beverwijk heeft een behoorlijk bomenbestand. De wens vanuit het bestuur is om meer kleur, variŽteit en betere kwaliteit in het bestand te brengen. Het is nu een eenzijdig bestand met veel snelgroeiers bestaande uit iepen, esdoorn, essen, populieren, els en wilg. Meer diversiteit wordt bereikt door te variŽren met bomen die een bijzondere vorm, (herfst)kleur, vrucht, stam, bloemen of bladeren hebben. Het afgelopen jaar is bij de herplant van de bomen rekening gehouden met deze wens. De gemeente wil zo de komende jaren een meer divers beeld creŽren in het bomenbestand van Beverwijk.

Bomenbalans
De Bomenbalans is als instrument opgenomen in het Bomenbeleidsplan, dat het college in februari 2006 heeft vastgesteld. Het Bomenbeleidsplan is er op gericht dat de kwaliteit van de bomen omhoog gaat en dat de kwantiteit ten minste gelijk zou moeten blijven. Sinds 2003 houdt de gemeente Beverwijk bij hoeveel bomen er gekapt worden en hoeveel nieuw aangeplant. Deze administratie wordt de Bomenbalans genoemd.

Nieuw Hoogvliet is van mening dat er te veel bomen verdwijnen momenteel. Zo waren de bomen tegenover het Oosterbaken langs de Aveling zo  maar ineens verdwenen. Het lijkt er op alsof gemeentewerken de opdracht heeft gekregen om zoveel mogelijk kleine boompjes te verwijderen. Het voordeel is natuurlijk dat daar vaak geen vergunning voor nodig is. Het zijn vaak wel de mooiste bomen die in het voorjaar veel bloesem geeft en en in het najaar de mooiste kleuren blad hebben. Zoals hierboven beschreven in Beverwijk hoort het te zijn. Wij krijgen elk halfjaar een overzicht van wat er weg gehaald is en wat er voor terug geplant is. Er is nog nooit zo veel verdwenen als de laatste twee jaar. Nieuw Hoogvliet wil een beter controle. Wij wachten derhalve de plannen af die het CDA nog in de kast heeft liggen. Je hoeft natuurlijk niet het wiel altijd opnieuw te willen uitvinden.

...Terug