Nieuwsarchief
Bezuiniging op politie en Leefbaar Rotterdam
31 January 2010 - Ingezonden stuk [jan koopmans]

Burgemeester Aboutaleb luidt vandaag de noodklok in de Echo over bezuinigingen op de politie. Andere partijen doen niets, maar Leefbaar Rotterdam wel. Zo staat te lezen op de website van Leefbaar Rotterdam. Besturen is keuzes maken en Leefbaar kiest voor veiligheid staat er verder. Aanstaande donderdag, bij de behandeling van het 5-jaren actieplan Veilig, komt Leefbaar Rotterdam met een voorstel om 40 miljoen euro van de gemeente te gebruiken om de bezuiniging in Rotterdam ongedaan te maken.

Het huidige stadbestuur heeft ervoor gekozen tientallen miljoenen extra te besteden aan zaken als een Jongerenjaar, Urban Podium en vage klimaatplannen. Leefbaar Rotterdam gooit het roer om. Op een begroting van ruim 4 miljard kan makkelijk 40 miljoen euro, één procent, gereserveerd worden om de bezuinigingen op de politie in Rotterdam ongedaan te maken.

 

In een brief aan zijn collega’s in de Rijnmond spreekt burgemeester Aboutaleb zijn bezorgdheid uit. In de brief schrijft hij dat slachtoffers in onzekerheid komen te verkeren omdat daders niet gepakt worden en dat criminelen zich sterker wanen omdat de pakkans vermindert. Vooral de ‘kleine criminaliteit’ als autokraken winkeldiefstallen en overlast zal ervan profiteren. Minister Ter Horst is van plan de bezuinigingen door te zetten en volgens de burgemeester kan hij geen kant op.

 

Donderdag 28 januari wordt er in de gemeenteraad over het voorstel van Leefbaar gestemd, dan kunnen ook de andere partijen aangeven waar ze voor staan. Anders hebben Rotterdammers op 3 maart de mogelijkheid om te kiezen voor veiligheid. Als ze in meerderheid kiezen voor Leefbaar Rotterdam wordt er niet bezuinigd op veiligheid. Zo staat er op de website van Leefbaar te lezen.

 

Ik spreek nu voor eigen rekening als ik zeg dat ik helemaal achter dit plan sta. Nog mooier zou zijn als de raad dan ook uitmaakt waar het geld aan besteed gaat worden. De politie kennende word het anders gestopt in dure projecten waar de burger van Rotterdam helemaal niets wijzer van wordt. Zo is er een zich al twee voortslepende cursus bezig die in totaal drie dagen in beslag neemt en geld voor alle werknemers van de Politie. Verplicht en niemand die er wijzer van wordt. Reken eens uit over alle medewerkers hoeveel tijd dit kost die anders op straat doorgebracht kan worden. Een tweede misser zou zijn als het in materieel gestopt wordt want ongeveer vijftig procent van het de laatste tijd aangeschafte nieuwe snufjes werkt gewoon niet goed. Maar een kapotte printer wordt niet vervangen.

 

Dus, Leefbaar, wat mij persoonlijk betreft, helemaal eens, maar misschien dat de websitelezers kunnen laten horen hoe zij er over denken......

 

 

 

jan koopmans

 

 

 

 

 

 

...Terug