Nieuwsarchief
Herrie en Jeugd
18 April 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Wat een heerlijke herrieloos weekend. Ik heb nooit geweten dat wij in Hoogvliet zo veel last zouden hebben van luchtverkeer. Tot het er plotseling niet meer is. Ik heb er eens op gelet dit weekend en het was echt opvallend stil. Erg vervelend voor al die reizigers, maar zo af en toe een vulkaanuitbarsting is toch wel erg prettig voor geluidsvervuiling.

Ondertussen zijn de systemen van Geluidsnet, dat onder meer het lawaai rond Schiphol meet, van slag. Met de radar wordt normaal de relatie tussen het vliegverkeer en het lawaai gemeten. Nu de radar geen vliegverkeer meet, 'denkt' het systeem dat de antenne stuk is.

Nu moet u eens bedenken dat er elke dag ook nog eens zo'n honderd helikopters over Hoogvliet gaan vliegen. Veel deelgemeenten en gemeenten om ons heen hebben al protesten laten horen en terecht natuurlijk. Geluidsarme helikopters bestaan wel, maar daar merken die bewoners op de grond niet zoveel van.  Het gaat bij dat "geluidarm" eigenlijk alleen maar om dat hinderlijke "flappen" dat je soms hoort als de wieken door de geluidsbarrière gaan. Dit geluid is door een andere vorm van de rotors zo goed als verdwenen. Dit geluid ontstaat alleen niet bij het gewoon voorbij vliegen want die herrie is er gewoon nog steeds.

Bij de eerstvolgende raadsvergadering gaan wij het niet over de helikopters hebben. Wel over de jeugd. De jeugd die op alle mogelijke manieren achter blijft bij de rest van Rotterdam. Alcoholgebruik, drugsgebruik is veel hoger dan andere plekken in Rotterdam evenals mishandelingen en andere geweldplegingen. Wat gaan wij daar als deelgemeente mee doen.

De deelgemeente heeft daar niet genoeg slagkracht voor naar mijn mening. Om hier uit te komen moet er heel wat gebeuren en dat zal best weer veel geld gaan kosten en daar krijgen wij steeds minder van. Ik heb in vier jaar tijd stapels papier voorbij zien komen met zwart op wit, wat er gaat gebeuren, maar helaas is dat niet genoeg geweest. Bij veel van deze onderwerpen denk ik wel: daar zal toch veel strenger tegen op getreden moeten worden, maar wie gaat dat doen? De twee stadswachten? De buurtagent? Of al die andere instanties die het ook niet konden voorkomen. Dit zijn allemaal lastige problemen, maar ze worden nu wel genoemd in deze rapportages.   Ik ben benieuwd wat men van plan is met het extra geld uit Rotterdam dat er beschikbaar is om de overlast op straat op te lossen.

...Terug