Nieuwsarchief
Spijkenisse scoort weer slecht.
07 May 2010 - In de media [jan koopmans]

De Atlas Nederlandse Gemeenten publiceerde vandaag haar jaarlijkse uitgave die geheel in het teken staat van krimpende gemeenten. In deze uitgave wordt door de onderzoekers van Atlas gekeken naar verschillende aspecten die een inzicht geeft aan de ontwikkeling van een stad.

Op vrijwel alle onderzochte punten lag de score van Spijkenisse ruim onder het gemiddelde en in sommige tabellen is Spijkenisse de hekkensluiter. Zo heeft Spijkenisse het laagst aantal restaurants per 1000 inwoners en is de kwaliteit daarvan, volgens het onderzoek ook niet al te best gesteld. Spijkenisse is van de 50 grootste steden in Nederland de stad met het minst aantal hoogopgeleiden, matige kansen op gebied van werkgelegenheid en wat betreft de ontwikkeling van de huizenprijzen zit deze stad ook ruim onder het gemiddelde. Verder kent Spijkenisse volgens de onderzoekers veel gezinnen met kinderen maar deze kinderen vertrekken als zij het ouderlijk huis verlaten veelal naar andere steden. Ondanks de vele nieuwbouwprojecten in Spijkenisse is het aantal mensen dat in deze stad komt wonen minder hoog dan het aantal mensen dat deze stad verlaat.

Ook op gebied van veiligheid scoort Spijkenisse zeer slecht. Al met al, heel veel werk aan de winkel voor Spijkenisse. Niets doen is geen optie! En is er ook nog iets positiefs te melden over Spijkenisse: Ja, het valt in deze stad nog mee als het gaat om armoede. Nu zou je zeggen wat heeft dat met Hoogvliet te maken? Nou eigenlijk best wel veel. Veel inwoners van Spijkenisse gaan nu nog in Hoogvliet boodschappen doen, omdat het gratis parkeren is bij de Binnenban bijvoorbeeld. Dus hoe sneller het bergafwaarts gaat met Spijkenisse, hoe sneller wij dat in Hoogvliet ook gaan voelen. Wat dat betreft ben ik niet erg positief over de toekomst als het betaald parkeren rondom de Binnenban dan ook nog wordt ingevoerd. Helaas een bijkomende ergernis van de uitbreidingsdrift van de vorige "regering" van Hoogvliet rondom het winkelcentrum.

Spijkenisse is in sneltreinvaart achteruit aan het rennen, hoe men ook probeert door allerlei verbeteringen het hoofd boven water te houden.  Daarentegen zie je Hoogvliet wel mooier worden, wat betreft het wonen tenminste. In vergelijking met een jaar of twintig geleden zie je nu dat Spijkenisse rondom de Akkers langzaam wijken aan het vormen is die overeenkomsten vertonen met wijken waar Hoogvliet nu een beetje van af is. Je kan proberen om daar om heen van alles te verbeteren, maar dergelijke wijken blijf je wel houden. Woningstichtingen zullen de mouwen op moeten stropen om een halt toe te roepen aan de verpaupering en er strenger op toe moeten zien wie er komen wonen.

Kortom, werk aan de winkel. Misschien kan men in Spijkenisse nog leren hoe je woonwijken inricht door in Hoogvliet te komen kijken. Waar wij in Hoogvliet moeten kijken hoe je winkelcentra het beste in kan richten ben ik nog niet uit. Zo ben ik de vorige week in aardig wat winkelcentra geweest in de provincie Overijssel en dan raak je toch lichtelijk geļrriteerd door al die Blokkers, Hema's en al die andere grootwinkelbedrijven. Er jammer want het wordt er niet echt leuker op om eens ergens ander te gaan kijken. De foto is overigens genomen in Zwolle.

zie: http://www.vpinfo.nl/spijkenisse/1335-atlas-spijkenisse-is-gemeente-met-grootste-kans-op-krimp

 

 

 

...Terug