Nieuwsarchief
Leefbaar Rotterdam wil inspraak bij aanstelling Korpschef
24 May 2010 - In de media [algemeen dagblad]

Zoals bekend mag zijn, ben ik een voorstander voor meer participatie van burgers in de werkzaamheden van de politie. De politie denkt het altijd "voor de burger"en nooit met de burger. Zodoende sta ik persoonlijk in ieder geval achter het plan van Leefbaar Rotterdam om zeggenschap te krijgen in de aanstelling van een nieuwe korpschef. Zo krijgt de politie in ieder geval iets van een democratisch gehalte.  Hieronder het artikel uit het Algemeen Dagblad.

ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam wil inspraak krijgen in de benoeming van de nieuwe korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Dat heeft fractievoorzitter Marco Pastors maandag geschreven in een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Volgens Pastors biedt de wet hier ruimte toe wanneer ''regionale omstandigheden dit wenselijk maken''. Leefbaar Rotterdam vindt dat deze omstandigheden aanwezig zijn. Volgens Pastors hebben andere partijen in de gemeenteraad aangegeven dit ook te vinden.

Korpschef Aad Meijboom stapte begin februari op nadat hij onder vuur was komen te liggen na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Bij de rellen op 22 augustus vorig jaar raakten diverse mensen gewond en overleed een 19-jarige jongen door een politiekogel.

Meedenken

''Pas onder druk van de gemeenteraad is de positie van Meijboom ter discussie komen te staan'', stelt Pastors. ''Dan vind ik het wel zo fair dat de gemeenteraad ook inspraak krijgt in het aanstellen van een nieuwe korpschef.'' De fractieleider van Leefbaar Rotterdam stelt voor dat de raad in elk geval mee mag denken over het profiel. ''Moet het een man van de straat zijn die de strijd met de criminaliteit aangaat, of een bureaucraat? Moet er steviger worden opgetreden, of moet de politie je beste vriend zijn?''

Leefbaar Rotterdam nodigt ook andere gemeenteraden van regiogemeenten uit hun mening te geven over de profielschets van de nieuwe korpschef. ''Maar ook daar zullen gemeenteraden op moeten staan om dit aan hun burgemeester te vragen'', aldus Pastors. Zijn partij, die veertien zetels heeft in de Rotterdamse raad, wil het verzoek op 3 juni bespreken in de raadsvergadering. (ANP)

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/485531/2010/05/24/Leefbaar-Rotterdam-wil-inspraak-in-korpschef.dhtml

 

 

...Terug