Nieuwsarchief
terug van weg
24 June 2010 - Ingezonden stuk [jan koopmans]

Eenmaal uit het vliegtuig naar SiciliŽ hadden wij gelukkig onze koffers, want na een tussenlanding op Malta was de helft van de koffers van de rest van de passagiers verdwenen, de Maffia misschien, nu al?

Dat voorspelt niet veel goeds. Na twee uur wachten hadden ongeveer veertig passagiers aangifte gedaan van verdwijnen van koffers. Of ze die ooit terug hebben gezien? Ik hoorde op de terugweg dat ze de koffers drie dagen later kregen. Je zal maar een week vakantie hebben.

Wat als eerste opvalt dat het verkeer wel chaotisch is maar minder druk dan op ander plekken in ItaliŽ zoals Napels of  Rome. Dat gaf hoop, bij het huren van een auto. Ik vind het heerlijk, auto rijden in ItaliŽ. Alles mag, alles kan, maar iedereen stopt dan weer wel voor een rood verkeerslicht. Verder zijn er geen regels. Dat zorgt er wel voor dat iedereen rekening houd met elkaar. Gezien het feit dat het er op SiciliŽ bijna geen files zijn en als ze er zijn is het maar kort, is het een genot om daar auto te rijden. Ik heb overigens nog nooit zo vaak voorrang gehad van mede weggebruikers.

Wat valt op als je daar dan toch bent?  Erg veel verschil in het schoonmaken van een dorp of stad. Je kan duidelijk zien hoe een gemeenschap is ingesteld. Houden wij ons dorp schoon of gooien wij het vuil op de net aangelegde kinderspeelplaats, want ook dat hebben wij onderweg gezien. Erg veel uitersten dus.

En nu wij het toch hebben over overlast. Rondhangende jeugd is daar geen probleem. Iedereen hangt daar buiten rond en iedereen is ook buiten. Italianen maken veel herrie als ze praten en dus is iedereen daar kennelijk aan gewend. Criminaliteit merk je weinig van, maar er is dan ook altijd veel meer politie op de been dan hier en particuliere bewakingsdiensten zijn daar ook bewapend.  De  kans dat je politie tegen komt is groot. Er staat ook altijd wel onderweg ergens een politie auto langs de kant van de weg automobilisten te controleren. Dat geeft best een veilig gevoel. Best raar eigenlijk dat er dagen voorbij gaan dat je hier in Nederland nooit politie ziet en dat het daar lijkt alsof ze er elke dag zijn.

Ik ben door mijn eigen TomTom straatjes in gestuurd die gewoon te smal waren om door te rijden en waardoor je dus achteruit terug moest, heuvel af en proberen met je spiegels niet de muren van de woningen naast de auto te raken. Ook dat kom je in Nederland niet meer tegen, hier is alles zo verschrikkelijk geregeld. Als het nog niet geregeld is dan gaan wij dat alsnog wel doen en volgens mij is dat niet altijd goed. 

Aan alles komt een eind zo ook aan een weekje vakantie en ik zit nu te wachten op de bus naar het vliegtuig. Nu maar hopen dat de terugweg een beetje makkelijker gaat dan heen.  Oh ja, overigens is SiciliŽ een prachtig eiland met heel mooie dorpjes boven in de bergen en schitterende baaien.

Wel een herhaling waard dus.  Morgen maar weer beginnen met de email door te lezen....

...Terug