Nieuwsarchief
raadsvergadering 1 juli en bezuinigingen en onze bijdrage
03 July 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Donderdag was er weer een raadsvergadering met als onderwerp de voorjaarsnota. De Kaderbrief die gaat over het wat de deelgemeente van plan is te gaan doen, wordt pas na de vakantie behandeld. Het meeste van wat er van wat er die avond werd besproken is al gebeurd maar is allemaal opgeschoven omdat het nieuwe Dagelijk Bestuur wat tijd nodig had om zich in te werken. Verder was er die zelfde avond een bijeenkomst in het Info Centrum. Deze bijeenkomst ging over het Bonairepark en de nieuwe inrichting daarvan.

Ging het verder donderdag nog over de inhoud? Eingelijk niet, de voorjaarsnota was onderwerp van kritiek en verder ging het er eigenlijk alleen om hoe snel het CDA en de IBP de schooltuintjes om zeep helpen en het gevecht om de de woonerven winnen. Bij binnenkomst in de raadszaal werd er al hevig geteld door de IBP en toen bleek dat met de oppositie een meerderheid vormden klonk er bijna een gejuig. Er is snel een motie doorheen gejaagd waardoor de schooltuinen nu ophouden te bestaan. Wij zijn voor de jeugd, zei de de IBP. Ja, maar alleen de stemgerechtigde jeugd, want de jeugd die nog op de basis school zit die hoort er even niet bij. Waar komt toch die drang vandaan om de natuurspeeltuin te houden en de schooltuinen weg te krijgen? Persoonlijke belangen en nog niet nagekomen beloften aan goede bekenden misschien? En wie heeft aan de ouderen gevraagd of die nu naar de kinderboerderij willen? En, is dat niet vreemd ouderen tuintjes op de kinderboerderij?

Een wel heel erg treurig bericht kregen wij vlak voor de vergadering. De deelgemeen lijkt zo goed als failliet want er is voorlopig geen geld meer voor subsidies. Helmaal niets meer. Eerst kregen een aantal sportclubs uit Rotterdam al een brief dat er grote bezuinigingen op komst zijn en nu dit weer.

Leefbaar stelde voor om nog eens goed naar het onderhoud van de wegen te kijken en alleen de wegen aan te pakken die echt slecht zijn, en niet alleen maar omdat ze op het lijstje staan..

Ik kreeg van de week een email van de heer van Raak van de SP kennelijk zijn de bezuinigingen op de politie van tafel. De Tweede Kamer heeft het voorstel van de SP overgenomen om te stoppen met de bezuinigingen, die op zouden lopen tot 192 miljoen euro per jaar. Meer dan de helft van de politiekorpsen verkeert in financiŽle problemen. Overal hebben agenten een gebrek aan collega's en kunnen de roosters nauwelijks worden gevuld. Volgens de politiebonden draait de politie op dit moment al op crepeersterkte. Het is onverantwoord om de politie nu honderden miljoenen te laten bezuinigen. Ik ben blij dat de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid heeft genomen en de regering heeft teruggefloten. Dat geeft dan in ieder geval nog een beetje hoop. Nu de sportclubs nog...

Bijdrage voorjaarsnota :

Voorjaarsnota 2010

Programma 1000: Wonen

1100 Herstructurering :

voorzitter je hoeft niet in de toekomst te kunnen kijken om te zien dat donker wolken zich samenpakken boven de deelgemeenten. Maar daar gaan wij het vast wel over hebben in de kaderbrief.

Om maar te beginnen met het Stadshart wat ons betreft nog steeds een punt van zorg  zijn de plannen nog wel uitvoerbaar ? Hoe staat het met de woningen rondom het Nieuwe Stadshard, wij vonden het tot nu toe nogal wazig mag ik wel zeggen.

En wij hopen komende tijd wel enige duidelijkheid te krijgen. Overal worden projekten om ons heen uitgesteld of afgeblazen en dit projekt lijkt gewoon door te gaan.

Verder maakt iedereen zich kennelijk zorgen over de vleermuisroute voor de speelplaatse Vlietzone.  Een te kort aan schuilplaatsen omdat de oude flats worden afgebroken, dat is wel een probleem namelijk, want de schuilplaatsen van de vleermuizen zaten in de spouwmuren.

Het baggerwerk in Hoogvliet zorgde vorig jaar ook al voor een knelpunt van 60.000 euro.

 Veilig en overlast :

NieuwHoogvliet heeft een zogenaamde interactieve bewonersavond bijgewoond en wij weten niet zo heel goed wat wij daar nu mee moeten en interactief was dit nu niet echt. Verder ben ik blij dat wij aangifte kunnen doen meneer de voorzitter. Vervolgens gaat die aangifte op de grote hoop. Laten wij stoppen met het doen van aangifte en het publiek vertellen dat ze gaan registreren. Dat levert in ieder geval minder vragen op en dan weet men tenminste dat er niets met de aangifte gebeurd.  Verder lijken mogelijk bezuinigingen door een motie van de SP van de week van de baan, maar wij hadden vorig jaar al drie buurtagenten ingeleverd en het is afwachten of wij die weer terug krijgen.

economie

Fijn voorzitter dat De Wilhelm Tell plaats een certificering kan aanvragen dat men veilig kan ondernemen. Voorzitter, nu de veiligheid zelf nog. De leegstand is nog een doorn in het  oog en ik hoop dat er niet nog meer kappers bij komen. En het openlijke drankgebruik loopt de spuigaten uit daar.

Samen Leven 

Opzoomeren / Heel de Buurt / MMS / Eigen kracht, straatdialogen. Wij geven nu voor de derde keer aan dat een adequate berichtgeving omtrent effecten van deze investeringen tot  nu toe ontbreken, of nooit voldoende zijn belicht. Moeten wij niet gewoon stoppen met hier geld in te steken. Wij hebben gewoon het geld niet meer. En wij moeten discuseren over speeltuinen en schooltuinen. Laten wij dan stoppen met geld uitgeven aan dingen waar bewoners toch niets van merken

Sport

Wij verwachten de eerstkomende jaren wel een goed overleg met de verschillende sportclubs. Berichten hebben ons ondertussen bereikt dat men gaat bezuinigen vanuit rotterdam op het sporten. Ik denk zomaar dat er sportverenigingen opgeheven gaan worden...ik denk dat niet alleen, ik weet dat wel zeker.

recreatie

Voorzitter. Wat ik niet snap, dat is dat wij iets wat goed loopt (de schooltuinen), af gaan breken en vervolgens gaan wij iets nieuws beginnen waarvan niemand weet of het goed loopt. Dit zijn dus geen bezuinigingen maar het geld ergens anders aan uit geven. Niet doen dus want dat geld hebben wij niet. Verder wil Nieuw Hoogvliet binnenkort graag weten waar de erfgrens van de kinderboerderij dan gaat lopen en waarom dat is.

Jeugd

Nieuw Hoogvliet zou graag zien dat de raad binnenkort bijgepraat gaat worden over de groepsaanpak jeugd. Daar is geld voor vrijgekomen en Nieuw Hooogvliet wil wel weten wat de plannen zijn met dit geld. 

Sociaal vangnet

Wij zien dat Weerbaar Oudeland resultaat heeft meneer de voorzitter. Hoe staat het met de doelstellingen, krijgen wij daar nog iets van te zien? Momenteel bereiken ons geluiden dat weerbaar Oudeland toch niet zo goed loopt als ons altijd is verteld..

Voorlichting

De deelgemeentepagina op het internet is versoberd. Voorzitter dat is een understatement om dit woord ook maar eens te gebruiken. Ik vraag mij werkelijk af of dit ding nog wel gebruikt word. Het is al lastig zoeken en het ziet er niet uit, maar ik ben bang dat wij het er voorlopig mee moeten doen.

Interactieve beleidsvorming

Het doet de fraktie van NieuwHoogvliet goed dat de paticipatiematrix toegepast gaat worden bij beleidsvoorbereiding. Wij hebben pas het boekje gekregen met ideeen uit anderen gemeenten en er is nog heel wat te doen bij ons meneer de voorzitter.

Voorzitter is ons opgevallen dat de personele kosten schrikbarend zijn en wij vragen ons af of wij dat allemaal nog wel kunnen betalen in de toekomst?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...Terug