Nieuwsarchief
Vakantie in Hoogvliet
11 July 2010 - Nieuwsbericht [Anneke Boer]

 

De vakantieperiode is weer aangebroken. Toen onze kinderen nog klein waren genoot ik van deze periode. Met het schoolpaspoort op ontdekkingsreis. De gezinsvakanties, de saamhorigheid en de bedrijvigheid. Het zonder jas weg kunnen lopen, het zonnetje, de barbecue, kortom ik hou gewoon van de zomer.

De kinderen zijn de deur uit en nu zijn wij eigenlijk tijdens de schoolvakanties altijd thuis. Uiteraard komen er kleinkinderen logeren en zijn er wel korte uitstapjes. Het op ontdekkingsreis gaan in onze eigen omgeving blijft en ook zie ik onze kleinkinderen hiervan weer genieten. En voor ons is de vakantieperiode alleen maar langer geworden, omdat wij buiten de schoolvakanties met vakantie gaan. Ook dan zoeken wij het zonnetje op. Heerlijk op een terras genieten van wat een land te bieden heeft, lange wandelingen, culturele uitstapjes en gewoon langs de boulevard wandelen. Op het strand liggen doen wij nooit. Wel met de voeten door de branding en dan het liefst bij ondergaande zon. Wat we ook altijd doen is met het lokale bevolking in gesprek gaan. Dit levert altijd boeiende gesprekken op. Zo ook tijdens onze laatste vakantie. We verbleven aan de Costa del Sol en hebben een overtocht gemaakt naar Tanger (Marokko). 8 jaar geleden heb ik dit ook al eens gedaan en was toen danig onder de indruk van de armoede, de somberheid en de soberheid. Nu kwam ik in een andere wereld. De nieuwe jonge koning (36 jaar) heeft in sneltreinvaart een aantal veranderingen doorgevoerd. Grote winkels met toonaangevende merken zoals Dior, ketens als Piza hut, Mac Donalds en noem maar op waren in een gebied met hotels gehuisvest. Dit kon zomaar een winkelstraat van een willekeurige westerse stad zijn. Flatgebouwen, geasfalteerde wegen, vrouwen in moderne kleding met en zonder hoofddoek, vrouwen in traditionele kleding, naambordjes in het Arabisch, maar ook in het Engels. Toen ik mijn verbazing over de veranderingen uitsprak waren de Marokkanen erg open. Zij vertelde dat zij niet getroffen zijn door de economische crisis en dat zij blij waren met de veranderingen. Er was steeds minder verschil tussen mannen en vrouwen. De vrouwen konden ook hoge posities binnen het bedrijfsleven bekleden en doorstuderen. Wel werd er bij gezegd, dan moeten zij geen conservatieve man hebben, want dan is het voor die vrouwen toch nog wel steeds moeilijk. Veel mensen konden tegenwoordig een woning kopen. Zo vertelde een jonge man mij, zij hadden zelf een flat gekocht van 78 m2 voor 14.000 euro. Dit konden zij betalen, maar dan moest zijn vrouw ook wel blijven werken.

In 8 jaar tijd een compleet andere stad, wel met behoud van de ‘oude stad'. Als ik dan kijk naar het tempo waarin de veranderingen in Hoogvliet gaan dan kunnen wij nog iets leren van Tanger. Natuurlijk is dit niet helemaal te vergelijken. Daar is veel meer ruimte om te bouwen, maar toch.

...Terug