Nieuwsarchief
Feesten in Rotterdam
25 July 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Dance parade gaat niet door in Rotterdam. Ben ik daar treurig om? Nee bepaald niet. Ik heb al langere tijd iets tegen dit soort massa feesten met onbeperkte toegang tot drugs en alcohol.

Ook in Hoek van Holland ging het fout door dit soort problemen. Wat is nu eigenlijk het probleem rond dit soort feesten? Ik heb wel een vermoeden. Ik weet namelijk dat het de organisator en de stad waar het georganiseerd is er alles aan gelegen is om te laten zien  wat zij allemaal kunnen. Om dit zo goed mogelijk naar buiten toe te laten zien, werden kleine ongemakken zoals hulpdiensten die werden aangevallen voor het gemak maar vergeten. De vele gewonden die er vielen en de grote overlast voor alle andere inwoners van Rotterdam weden afgewimpeld met "dat moet toch kunnen in een evenementen stad". Daar komt bij, dat iedereen bang is om te zeggen dat het gedeelte van de organisatie waar hij of zij verantwoordelijk voor was, met name op het gebied van veiligheid, niet zo best liep. Dat is namelijk slecht voor je toekomst.  In Berlijn was men daar na een paar jaar achter en ging men steeds strengere eisen stellen aan de organisatie. En terecht. Die organisatie was echter eigenwijs en is uit Berlijn weggegaan en in Duisburg beland. In Duisburg bleek dat de organisatie moeite had om naar anderen te luisteren op het gebied van veiligheid. De stad had geen ervaring en liet kennelijk zijn oren hangen naar de evenementen organisatie.  U hebt allemaal het resultaat gezien. Vind ik het dus jammer dat de Dance Parade vertrokken is? Nee, daarom vind ik dat dus niet jammer. De organisatie van dit soort evenementen worden nu eenmaal altijd overmoedig bij dit soort evenementen en willen altijd meer, met als resultaat doden en gewonden.

Deze evenementen horen gewoon niet in een stad thuis. Er worden overal grote concerten gegeven, in Nederland maar die zijn bijna allemaal buiten de stad. Laten wij lering trekken uit de problemen die massa feesten kunnen geven. Wij hebben al eerder grote problemen gehad in voetbal stadions, en toch is er weer iemand die bedacht had dat er een paar honderd duizend mensen door een klein tunneltje geperst moesten worden. Hoe komt dit toch steeds weer?

Nee, ik ben dus blij dat er in ieder geval een groot feest opgehoepeld is en laten wij nu niet gaan zeuren dat het nu ineens zo saai is geworden in Rotterdam. Kom op zeg, dat hangt toch zeker niet van een feest af? Wij hebben nog zat andere feesten en een meer of minder zal echt geen invloed hebben op het imago van een stad, want dat hangt toch zeker niet alleen van feesten af?

...Terug