Nieuwsarchief
overgewicht en de tattoo
09 August 2010 - Ingezonden stuk [jan koopmans]
Na een nacht op de ferry en een uurtje rijden zijn wij aangekomen op de camping waar wij een caravan gehuurd hebben. Veel Engelsen op deze camping vlak bij Edinburgh. Veel voetbalshirtjes en heeel dikke buiken van bier drinkende engelsen en dames met erg veel overgewicht. Als u dacht dat men in Hoogvliet problemen had met overgewicht, dan is het helemaal interessant om eens op een camping te gaan staan, ergens in het Verenigd Koninkrijk. Wij hadden zicht op de `fish en ships` en dat is een erg druk bezochte plek op deze camping. Tot ver in de avond komen daar mensen hun eten halen. Het is goed te zien, dat dit niet een uitzondering is maar dat er families zijn waar nooit gekookt wordt.   Wat dan wel vreemd is, dat zijn de grote lappen sportvelden overal, waar druk gesport wordt door grote groepen mensen. Er wordt dus veel geld gestoken in het sporten en wie maait al dat gras? Wie wil er een grasmat maaien zo groot als de Zalmplaat bijvoorbeeld? Golf is duidelijk in Schotland uitgevonden. Ik had nooit gedacht dat de golfvelden zo druk bezocht zouden worden. Het ziet er in de weekenden zwart van de mensen en elke dorp heeft zo een paar van die gigantische grote grasmatten. Een gedeelte van die grasmatten zijn meestal ingericht als veld om te voetballen of de andere nationale sport te beoefenen: rugby.

Aan de andere kant heb je dan de mensen met een obesitas probleem. Zwaar overgewicht dus. Ik hoorde daar op de televisie iemand zeggen dat zeventig procent van Groot BrittanniŽ een probleem met zijn gewicht heeft. En dat was te zien. Maar wat is nu mijn punt? Je kunt dus nog zoveel doen om de mensen aan het sporten te krijgen, maar er zal altijd een groep blijven die het gewoon niet snappen. Die blijven ongezond eten en vooral niet bewegen, maar schaffen liever zo vroeg mogelijk een elektrisch karretje aan, want ook in Groot Brittanie zijn die al veel te zien.

Voor de vrienden van Hoogvliet is Edinburgh zeker de moeite waard om in het weekend dat wij er waren eens te gaan kijken naar de `Military Tattoo Edinburgh".   Een van de grootste taptoes van de wereld, daar spelen voornamelijk de drums en bagpipe bands. De Tattoo maakt deel uit van het "Edinburgh Vestival" Dit vestival duurt drie weken en behoort tot de grootste ter wereld. Optredens van films tot standup comedie bezocht door artiesten uit heel de wereld. Echt een geweldig feest en je kan dan over de hoofden lopen, zo druk is het.  Ik ben nog steeds niet aan het links rijden gewend en wij hebben de bus naar Edingburgh maar gepakt en gezien de drukte was dat geen slechte keus. Dus "Rotterdam Feeststad" ga eens kijken volgend jaar en kijk hoe het ook kan.  


...Terug