Nieuwsarchief
kunst en cultuur
27 August 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Rotterdam moet niet bezuinigen op cultuur. Dat zeggen Tweede Kamerlid Mariko Peters en wethouder Rik Grashoff . ,,Een bezuiniging van tien miljoen euro stelt niets voor op de begroting, maar het zorgt wel voor een enorme kaalslag."

Onderzoek van econoom Gerard Marlet wijst uit dat een cultureel rijke gemeente economisch sterker in zijn schoenen staat en sneller uit een recessie kan klimmen. Niet alleen vestigen bedrijven zich makkelijker, cultuur trekt ook een productieve, creatieve en hoogopgeleide bevolking aan. Inwoners van Utrecht geven gemiddeld per jaar 25 euro uit aan Muziekcentrum Vredenburg volgens Grashoff:   Het muziekcentrum levert de gemeente echter 250 euro per jaar per inwoner op." Maar kan je dat wel vergelijken met elkaar? Utrecht heeft een heel ander soort publiek en een heel anders ingerichte binnenstad. Ik was daar toevallig een paar weken terug om eens rond te kijken en de binnenstad van Utrecht nodigt echt uit om uit te gaan. Grashof verteld verder dat Rotterdam in de afgelopen jaren een goed werkende culturele infrastructuur heeft opgebouwd: instellingen werken samen, hebben samen programma's ontwikkeld, kunnen elkaars publiek uitwisselen. En er zijn verbanden gelegd met andere sectoren als onderwijs, citymarketing, en bedrijfsleven. Een ondoordachte bezuiniging kan jaren van opbouwwerk met een pennenstreek vernietigen. Gemeenschapsgeld wordt weggegooid." Maar ook dat is gewoon een slag in de lucht. Heel veel cultuur kan zichzelf bedruipen en er kan best het een en ander in de ijskast tot er weer betere tijden aanbreken.

Geld dit ook voor Hoogvliet? Wat ik van Hoogvliet gemerkt heb de laatste jaren dat is, dat men lang voortborduurt op oude gewoonten, waardoor het geld dat overbleef versnippert raakte over wat kleine nietszeggende culturele feestjes. Het meeste geld gaat naar kunstkop en ook daar wil men niets aan veranderen. Zou het niet leuk zijn om eens iets heel anders te verzinnen? Lijkt mij wel, maar overtuig de mensen maar eens wiens hobby het is geworden.  Overschie steekt zijn geld in een groot feest en trekt daar heel veel publiek mee.

Maar een bezuiniging van 10 miljoen zou mooi zijn, want daar kunnen de deelgemeenten best wel wat mee.

 

 

...Terug