Nieuwsarchief
meewindenwaaiers
10 September 2010 - Ingezonden stuk [Kees Bianchi]

De Nederlandse taal is naar het zich laat aanzien dankzij IBP (website)  een woord rijker aan het worden. Dat is in tijden van besparingen toch mooi meegenomen.

Op de voorpagina van deze website staat het volgende woord : "meewindenwaaiers".

Daar moest ik even over nadenken omdat dit woord bij mij toch wel wat vragen oproept. Zouden dat dan mensen of apparaten zijn (een soort waaiers dus) die meewind genereren ?? Als dat zo is, dan wil ik er wel een paar van hebben. Meewind kunnen we als Koekoek bewoners na een dik jaar tegenwind wel wat van gebruiken.
 
Maar alle gekheid op een stokje, volgens mij bestaat er van het woord meewind zelfs geen meervoud.
Ergens is dat enkelvoud eigenlijk best wel logisch, er zijn weliswaar verschillende winden (meervoud), maar je ondervind er naar mij in de praktijk  is gebleken (ook op zee) altijd maar ééntje tegelijk (enkelvoud dus)

Even verder filosoferend, je kan natuurlijk wel als je dat wil met verschillende winden meewaaien. Zeilschepen naar ik me heb laten vertellen op de zeevaartschool, hebben daar een heel hoge mate van expertise in ontwikkeld.  Ook onder politici zijn op dat gebied ook een aantal kundige mensen te vinden. Je vind ze vooral bij de soort heel graag een echte carrière in de politiek willen maken, of die dat al gedaan hebben en dan met alle mogelijke middelen in het "pluche" proberen te blijven zitten.

Even googelen op het woord "meewindenwaaiers" om het toch echt zeker te weten (het zou tenslotte zomaar in de dikke van Dale kunnen staan) leverde 2 hits op en je kan het al bijna raden, die verwijzen naar .........

(redactie: Tekst is op website aangepast, "jammer")

nog een keer commentaar:

De tekst  is op de website is al wel wat beter, maar ziet er volgens mijn inzichten nog steeds niet echt fris uit.

dan zou een partij verworden tot winden mee waaier en dat is nooit de bedoeling van de IBP geweest.

Uhm volgens mij is het werkwoord "meewaaien" en niet mee waaien, In dat laatste geval dan waai je met iets,  een "waaier"  of een stuk karton of zo.

Laat ik haar maar uit haar "leiden" (woordspeling) halen, volgens mij bedoelt ze eigenlijk gewoon het volgende: 

dan zou een partij verworden tot één die met alle winden meewaait en dat is ............

Maar die manier van uitdrukken zal wel aan mijn inmiddels toch wel als behoorlijk ouderwets aan te merken opvoeding en inzichten liggen.
Voorlopig lig ik weer in een deuk en blijkt eens te meer dat de site van Nieuw Hoogvliet met argusogen door IBP gevolgd wordt. Vandaag weer een superdag met veel humor, want niet voor niets is : "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd !!" 

...Terug