Nieuwsarchief
Raad wil fouilleren in Amsterdam-West
21 October 2010 - In de media [jan koopmans]

De gemeenteraad van Amsterdam heeft er woensdagavond mee ingestemd dat de politie voortaan ook in het stadsdeel West preventief mag fouilleren. Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat graag, maar GroenLinks diende een motie in om een stokje voor dit plan te steken. Die haalde echter geen meerderheid.

Daarmee legde de gemeenteraad de wens van het stadsdeel West zelf naast zich neer. De stadsdeelraad daar nam dinsdagavond juist wel een motie aan waarin stond dat preventief fouilleren geen goed middel is. Het is echter niet de stadsdeelraad, maar de gemeenteraad die hier over gaat.

Van der Laan wil met preventief fouilleren het wapenbezit en -gebruik in West terugdringen. Daar vinden onder meer veel overvallen plaats. Eerder deze maand werd er nog een juwelier doodgeschoten bij een overval.

En hoe zit dit dan in Hoogvliet? De meningen zijn zeer verdeeld. Het is ook maar hoe je er tegen aan kijkt natuurlijk. Ben je net zelf berooft, dan geeft dat een heel andere kijk op de wereld als dat je zelf nooit iets mee maakt. Ga je met de auto naar je werk, dan loop je al veel minder kans met allerlei soorten geweld te maken te krijgen. Met openbaar vervoer en een stuk wandelen naar je werkplek veranderd dit al. Mensen die dus met het openbaar vervoer reizen, denken dus al weer anders over bovenstaande problemen dan mensen die met de auto gaan. In de auto heb je alleen met het verkeersgedrag van anderen te maken.

Ook in de stadsdeelraad West in Amsterdam heeft dus de discussie plaats gevonden, maar de gemeenteraad vond dat er  wel gefouilleerd  moest worden. Ik was graag bij die discussie aanwezig geweest, maar je kan ook niet overal tegelijk zijn.  Hebben wij dan een probleem in Hoogvliet? Ik vind van wel. En ik vind ook dat daar iets aan gedaan moet worden, want het aantal incidenten met vuurwapens loop wel erg snel op en ik woon toch wel graag in een Hoogvliet dat ook veilig is. Laten wij in de raad in hoogvliet dus de discussie niet uit de weg gaan als het over veiligheid gaat, hoewel wij er zelf niet zo heel veel over te zeggen hebben

...Terug