Nieuwsarchief
Wat zien we en hoe gaan we ermee om?
13 November 2010 - Nieuwsbericht [Anneke Boer]

Heeft u dat ook wel eens: u denkt te weten hoe het een en ander in elkaar zit en achteraf blijkt dat het toch anders is als dat u aannam? Ik ga ervan uit dat u deze vraag met ja moet beantwoorden.  Wij allemaal maken ons wel eens ‘schuldig' aan dit feit. De menselijke geest werkt nu eenmaal zo. Ontbrekende feiten vult de geest zelf in en wij maken het plaatje compleet. In het dagelijkse leven komen we daardoor wel eens in een situatie terecht dat we of teleurgesteld zijn ofwel blij verrast als we merken dat het toch anders in elkaar zit.

Door zomaar ontbrekende dingen in te vullen  kan het wel eens zo zijn dat we de plank behoorlijk mis slaan. Met alle gevolgen van dien. Ik denk dan alleen maar aan een oefening die ik ooit gedaan heb aan de hand van de bovenstaande afbeelding. Aan de hand van de afbeelding gaf je aan wat je zag en waarnam. Ik kan u vertellen de vreemdste zaken kwamen aan bod. Als voorbeeld: iemand zag oude afgetrapte schoenen en dacht: ‘oh, wat heeft deze man het arm. Hij kan geen nieuwe schoenen kopen'. Een ander zag in de afbeelding oude schoenen van iemand die kennelijk van wandelen houdt'. Kortom hoe kijk je en vanuit welk perspectief. Feit is dat de afbeelding niet meer weergeeft dan een paar schoenen. Toevallig wel een duur paar schoenen want het is een schilderij van van Gogh.

Terug naar ontbrekende gegevens zomaar aannemen. Er zijn nu eenmaal situaties en beroepen waarbij de feiten zeer nauwgezet luisteren. Een arts stelt zijn diagnose  aan de hand van feiten. De bank verstrekt een lening op basis van feiten. Een journalist schrijft een artikel op basis van feiten. Voor iemand die recensies schrijft ligt het al wat moeilijker. Want hij of zij zal altijd schrijven vanuit wat hij of zij mooi vindt In combinatie met de feiten. Je helemaal aan de feiten houden wordt dan al wat moeilijker. Een column schrijven is heerlijk, want hierin kan je ongefundeerd je mening schrijven. Echter wanneer een bank of journalist het onderscheid niet meer kan zien en zich niet aan de feiten houdt dan kunnen mensen gedupeerd worden en zelfs beschadigd raken.  De moraal van dit verhaal kan ik het beste weergeven met een uitspraak van mijn moeder.  " Denk na voordat je verhalen over iemand  vertelt of schrijft zonder deze te controleren: de krans boven iemands hoofd is er eerder afgehaald dan weer opgezet."

...Terug